Twinkle | Digital Commerce

Flitsbezorgers definitief niet welkom in Amsterdamse woonwijken

2023-05-11
1000562
  • 1:01

Flitsbezorgers mogen zich definitief niet meer vestigen in woonwijken in Amsterdam. De gemeenteraad stemde deze week in met een bestemmingsplan daarover.

Verschillende Nederlandse gemeenten zitten al langer met flitsbezorgers in hun maag. De darkstores zouden overlast veroorzaken en niet in het bestemmingsplan passen. Amsterdam besloot daarop vorig jaar geen nieuwe darkstores in woonwijken meer toe te staan en met regelgeving te komen die de komst van darkstores in woonwijken verbiedt. De stemming over dat voorstel was deze woensdag.

Alleen bij hoge uitzondering mogen darkstores nog in ‘gemengde woon-werkgebieden’ komen. De rest van de darkstores moeten op bedrijventerreinen komen te staan. Het besluit heeft gevolgen voor zo’n tien bestaande darkstores in Amsterdam. Zij zullen op termijn de deuren moeten sluiten of moeten verhuizen. Wethouder Reinier van Dantzig van Ruimtelijke Ordening geeft aan dat het besluit de leefbaarheid van Amsterdam verbetert, omdat de flitsbezorgers veel overlast veroorzaken.

Een woordvoerder van Getir laat weten dat de gemeente Amsterdam met dit besluit discrimineert. ‘Het behandelt onze sector anders dan vergelijkbare diensten die ook bezorgen.’ Juist deze week kondigden flitsbezorgers Getir en Flink aangescherpte gedragsregels aan. Zo komt er onder meer een aanspreekpunt per darkstore en meer aandacht voor de openbare ruimte.