Twinkle | Digital Commerce

PostNL gaat post om de dag bezorgen

2024-04-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:25

PostNL stapt af van het dagelijks bezorgen en gaat over op een systeem waarbij de post om de dag komt. Volgens de bezorgdienst is er te weinig post én zijn er te weinig bezorgers om de post vijf dagen in de week rond te brengen.

Dit meldt Maurice Unck, directeur Postbedrijf van PostNL, in een gesprek met Nu.nl. Om de postbezorging betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar te houden, is een nieuw systeem nodig. Volgens de directeur zal iedereen snel genoeg wennen aan bezorging op twee of drie dagen per week. Op de site van PostNL kun je zien wanneer een postcode aan de beurt is voor bezorging. ‘Wil je je post toch liever op een andere dag laten bezorgen, dan kan dat ook’, geeft Unck in het gesprek aan. ‘Maar voor een hogere prijs.’ Mensen sturen al jaren minder brieven en kaarten via de post, maar daarentegen groeit het aantal brievenbuspakketjes wel. Volgens Unck is dit echter niet genoeg om de postbezorging op peil te houden. ‘Per saldo krimpt de markt.’

Wijziging in postwet nodig

Afgelopen februari maakte PostNL al bekend dat er wat zal moeten veranderen in de postbezorging. Er werd toen gesproken over het bezorgen van de post binnen twee dagen, en op termijn binnen drie dagen. Echter zal er eerst een verandering doorgevoerd moeten worden in de postwet, aangezien het momenteel volgens deze wet verplicht is om post binnen 24 uur te bezorgen binnen Nederland. Op Nu.nl is te lezen dat PostNL denkt dat Den Haag daar wel open voor staat. ‘Het onderwerp is niet langer controversieel en staat eerdaags op de agenda’, zegt Unck.