Twinkle | Digital Commerce

Nepreviews aan de digitale ketting

2020-06-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:30

De Autoriteit Consument & Markt gaat (harder) optreden tegen handelaren in nepreviews, neplikes en nepvolgers. Het opleggen van boetes is een mogelijke maatregel, aldus de autoriteit. Ook reviewplatform Trustpilot geeft te kennen dat de maat vol is qua nepreviews en kondigt acties aan om het vertrouwen van consumenten in reviews te vergroten.

De ACM geeft aan dat misleidende beoordelingen worden gebruikt om consumenten te beïnvloeden op social media en andere online diensten, zoals webshops en online marktplaatsen. Dit schaadt het vertrouwen van consumenten, aldus Edwin van Houten, directeur consumenten bij de autoriteit. ‘Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij online aantreffen en hun aankoop daarop baseren. Bovendien kan het gebruik van misleidende beoordelingen leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. Daarom treden wij hiertegen op.’

Bedrijven die nepreviews, nepvolgers en neplikes aanbieden, kunnen een (digitaal) bezoek verwachten van de Autoriteit Consument & Markt. Overtreders worden opgedragen te stoppen met deze praktijken en de ACM vordert daarbij hun klantbestanden. Weigeren partijen de overtredingen te staken, dan volgen sancties.

Online vertrouwen

Trustpilot juicht het initiatief van de autoriteit van harte toe. ‘Het vertrouwen herstellen in al zijn facetten, dat is één van de bepalende probleem van onze tijd. Consumentenreviews kunnen het volgende slachtoffer worden van de kwade krachten die sommige delen van het internet plagen’, stelt Peter Muhlmann, oprichter en ceo van dit reviewplatform. Zijn organisatie kondigt zeven nieuwe initiatieven aan om nepreviews tegen te gaan en daarmee het consumentenvertrouwen te vergroten, bijvoorbeeld dat gerapporteerde reviews online blijven staan en beloningen voor reviews niet langer zijn toegestaan.

Lees ook:
- Fake reviews aan banden
- ACM treedt op tegen online misleiders
- Trustpilot toont hoe bedrijven reviews verzamelen