Twinkle | Digital Commerce

Verbod op nepreviews stap dichterbij

2022-03-11
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

Het verbod op het plaatsen of laten plaatsen van valse consumentenbeoordelingen (nepreviews) is een stap dichterbij. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel. Deze wordt nu naar de Eerste Kamer gestuurd.

In de nieuwe wet staat dat consumentenbeoordelingen eerst op echtheid moeten worden gecontroleerd, voordat deze mogen worden geplaatst als recensie of aanbeveling. Daarnaast komt er een verbod op het tegen betaling laten plaatsen van valse reviews. Ook moeten verkopers consumenten gaan informeren over de wijze waarop zij de reviews controleren op echtheid.

Naast het verbod op nepreviews moet het voor consumenten ook duidelijker worden hoe zij bepaalde producten op bijvoorbeeld platforms krijgen aangeboden. Zo moet een verkoper aan een klant laten weten of hij een gepersonaliseerd prijsaanbod krijgt, op basis van bijvoorbeeld zoek- of aankoopgeschiedenis. Daarnaast moet het voor klanten duidelijk zijn als een product via een advertentie hoger in de zoekresultaten terechtkomt.

Het is de bedoeling dat de regels vanaf mei 2022 in de gehele EU worden toegepast. De regels gelden dan ook bij het doen van online aankopen over de grens. De ACM houdt toezicht in Nederland. Als bedrijven de regels overtreden kunnen zij een boete worden opgelegd van minimaal 4 procent van de jaaromzet.

Lees ook:
Verbod op nepreviews beoordeeld’ (Twinkle 10 2021)
'Supergoed artikel over nepreviews, 5 sterren!' (Twinkle 10 2021)