Twinkle | Digital Commerce

Verbod op nepreviews nu definitief, gaat 28 mei in

2022-03-29
1000562
  • 1:22

Het verbod op het plaatsen van nepreviews gaat 28 mei in. De Tweede Kamer had al ingestemd met het wetsvoorstel, vandaag heeft ook de Eerste Kamer zijn fiat gegeven.

Daardoor gaat de wet vanaf eind mei dit jaar in. Het gaat om regels die vanaf dat moment in de gehele EU gelden. Concreet moeten handelaren consumentenbeoordelingen eerst op echtheid controleren, voordat deze mogen worden geplaatst als recensie of aanbeveling. Ook komt er vanaf die datum een verbod voor het tegen betaling laten plaatsen van nepreviews. Daarnaast moeten verkopers consumenten gaan informeren over de controle die wordt uitgevoerd of de reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht.

De nieuwe regels houden ook in dat platforms transparant moeten zijn over hoe het aanbod op hun shop is samengesteld. Een consument moet weten of hij een gepersonaliseerd prijsaanbod krijgt, bijvoorbeeld door middel van een algoritme. Daarnaast moet het voor klanten duidelijk zijn als het om betaalde rankings gaat. Tot slot moet het duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de levering en de afhandeling van retourzendingen. Zodat de consument weet of hij de verkoper of het platform moet benaderen bij problemen.

‘Met deze regelgeving maken we vanaf mei een sterkere vuist tegen nepreviews’, aldus minister Micky Adriaansens (EZK). ‘Dit past binnen mijn aanpak om het volledig en duidelijk informeren van de consument in de digitale economie te verbeteren en misleiding te stoppen.’

De regels gelden ook bij het doen van online aankopen over de grens. De ACM houdt in Nederland toezicht. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen een boete worden opgelegd van minimaal 4 procent van de omzet.