Twinkle | Digital Commerce

Het rommelt bij modegroep FNG

2020-05-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:30

Modegroep FNG kondigde gisteren aan dat ceo Dieter Penninckx vertrekt. Enkele uren later vroeg de groep aan een aantal kredietverleners om in te stemmen met een latere terugbetaling van hun kapitaal en intresten.

De Belgische modegroep FNG, onder andere eigenaar van Miss Etam, Claudia Sträter en CKS, heeft obligatiehouders gevraagd om zowel de rente als de schulden later terug te betalen. Dat nieuws kwam enkele uren nadat ceo Dieter Penninckx aankondigde te vertrekken bij het bedrijf. Hij wordt opgevolgd door Manu Bracke. Hoewel Penninckx aftreedt omwille van medische redenen, zorgt de situatie voor ongerustheid op de beurs en bij analisten, aldus RetailDetail.

Om tafel

Door de coronacrisis krijgt de modegroep minder inkomsten en is het afsluiten van extra leningen niet evident. In een jaar tijd heeft FNG maar liefst 80 procent van zijn beurswaardering verloren. Op 19 mei wil FNG om tafel met zijn obligatiehouders in de hoop tot 2024 uitstel te krijgen voor de terugbetaling van de openstaande obligatieleningen.

Overname

Eind vorig jaar breidde FNG uit met de overname van de Scandinavische onlineretailer Ellos. Het Belgische concern betaalde er omgerekend 229 miljoen euro voor, meer dan de waarde van FNG zelf op dat moment.

Aandelen

Een schatting van de totale schuldenlast is momenteel ruim 400 miljoen euro, maar de publicatie van de jaarresultaten van FNG zijn uitgesteld omwille van de coronacrisis. De aandelen in het modebedrijf daalde met 22,32 procent naar 3,62 euro. Op 31 december 2019 was een aandeel nog 18,50 euro waard. De totale beurswaarde van het bedrijf bedraagt nu nog amper 42,5 miljoen euro.

Overnameprooi

Analisten geloven dat FNG een ‘prooi voor overname’ zal worden, zo schrijft Business AM. De bijzonder lage beurskoers en het plotse vertrekt van ceo Penninckx zouden daar aanleiding toe geven. Er wordt daarnaast ook gespeculeerd over een faillissement.