Twinkle | Digital Commerce

MuseumDepotShop straks de hele week open

2019-12-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

MuseumDepotShop is vanaf komend jaar zeven dagen in de week open. De shop was eerst één dag in de week geopend, omdat het aanbod nog niet groot genoeg was.

Maar doordat er de afgelopen tijd steeds meer musea bij het initiatief zijn aangesloten, is het aanbod dermate groot dat er voldoende aanleiding is om de shop zeven dagen per week open te houden. Ook de grote media-aandacht bij de lancering van het platform heeft daaraan bijgedragen, zo laat MuseumDepotShop weten.

Inmiddels zijn er twintig musea aangesloten. De shop denkt dat dit over een jaar zal oplopen tot ongeveer honderd. In MuseumDepotShop kunnen musea kunststukken aan het publiek verkopen. Dit zijn museumstukken die vaak liggen te verstoffen in opslagruimtes, maar nog wel goed genoeg worden bevonden voor verkoop. Aan Twinkle liet initiatiefnemer Arjen Pels Rijcken vorig jaar weten: ‘Niet elk museum heeft tijd en geld om te ontzamelen, om zijn collecties op te ruimen.’ Pels Rijcken liet toen weten dat er naar verwachting de komende tien jaar zo’n drie miljoen objecten beschikbaar komen.

Uitbreiden naar het buitenland

De shop laat het echter niet bij alleen ruimere openingstijden. Het bedrijf spreekt ook de wens uit te willen uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk. In het buitenland wordt de naam ‘Heritage at Home’ gebruikt. Die naam kent net als MuseumDepotShop Europese bescherming. Net als in Nederland worden de opbrengsten van de webshop in het buitenland geschonken aan musea die willen ontzamelen. Dit gebeurt alleen als die musea vervolgens hun objecten via de webshop verkopen.