Twinkle | Digital Commerce

MuseumDepotShop start toch door

2023-01-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:26

Platform MuseumDepotShop gaat vanaf 20 januari weer open. Het platform ging in oktober failliet, lange tijd bleef het stil, maar nu start het bedrijf toch door.

De curator heeft in november overeenstemming bereikt met oud-directeur Jeroen Harinck en operations manager Alexandra van Strien-De Groot. ‘De toekomst van MuseumDepotShop is in goede handen bij Jeroen en Alexandra. Beiden kennen de markt goed en beide kennen de uitdaging die voor hen ligt’, aldus curator Edward van Lent. ‘Zij zullen zoveel mogelijk de bestaande klanten willen blijven bedienen en de musea willen ontzorgen. Vandaar dat ook het detacheringsonderdeel “Museumspecialisten.nl” is overgenomen zodat musea die behoefte hebben aan specifieke kennis op het gebied van ontzamelen, een beroep kunnen doen op MuseumDepotShop.’

MuseumDepotShop biedt museale stukken aan die niet meer worden tentoongesteld in musea en daardoor in opslagruimtes liggen te verstoffen. Na de doorstart kunnen klanten ook terecht voor veilingen. Het bedrijf gaat daarvoor samenwerken met het Venduehuis in Den Haag. Ook komt er een samenwerking met Kortmann Art Packers & Shippers, voor het vervoer van deelcollecties.

De webshop werd in 2019 opgericht en ging dus vorig jaar failliet. Reden daarvoor was dat de verkoop van overtollige museale stukken niet rendabel te krijgen was. ‘We steken de hand in eigen boezem. Wat mij over de rand heeft geduwd is de huidige onzekerheid. We zitten in een neerwaartse economie’, liet Arjen Pels Rijcken, medeoprichter van MuseumDepotShop destijds weten aan Het Parool.

Collectioneurs.nl

Voor Collectioneurs.nl, een ander platform uit de koker van Arts & Facts, de overkoepelende organisatie die eerder achter de lancering van MuseumDepotShop zat, was er eerder ook al een doorstart. Op dat platform wordt vooral kunst van verzamelaars verhandeld, en dus niet van musea. Harinck is als adviseur nog betrokken bij dat platform.