Twinkle | Digital Commerce

Doek valt voor MuseumDepotShop

2022-10-20
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

Webshop MuseumDepotShop is deze week failliet verklaard. Het bedrijf werd drie jaar geleden opgericht.

Op MuseumDepotShop konden kunstliefhebbers museale stukken kopen die bij musea niet meer werden tentoongesteld. In eerste instantie waren er enkele musea op aangesloten, maar dat aantal breidde al snel uit. ‘Alle musea in Nederland vinden dat er ongeveer 10 tot 15 procent van wat ze in de depot hebben staan geen kerncollectie meer is’, liet medeoprichter Arjen Pels Rijcken eerder aan Twinkle weten.

In de jaren erop breidde de shop steeds verder uit. Toen het aanbod toenam werd besloten de shop vaker open te stellen, ook lanceerde het bedrijf achter MuseumDepotShop een apart platform voor verzamelaars om kunst te verkopen, genaamd Collectioneurs. Ook keek de webshop over de grens. Zo werd de site naar het Engels vertaald en kwam er een aparte webshop voor de Britse markt, genaamd Heritage at Home.

Volgens Het Parool bleek de verkoop van de overtollige museale stukken echter niet rendabel te krijgen. Aan de krant laat Pels Rijcken weten: ‘We steken de hand in eigen boezem. Wat mij over de rand heeft geduwd is de huidige onzekerheid. We zitten in een neerwaartse economie. Mensen houden de hand op de knip. Het rendement is laag.’ Er wordt nog wel gekeken naar een doorstart.