Twinkle | Digital Commerce

Prijsvergelijkers: ‘Nog steeds machtsmisbruik Google’

2019-11-28
1000562
  • 0:58

Europese prijsvergelijkers vinden dat de boete die Google in 2017 werd opgelegd voor het schenden van het mededingingsrecht, weinig effect heeft. Meer dan veertig van hen hebben daarom een open brief gestuurd aan EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager.

Google kreeg de boete van 2,4 miljard euro omdat het zijn dominante marktpositie op het gebied van algemeen zoeken via een zoekmachine-aggregator misbruikte. Retailers en prijsvergelijkers zouden door de prominente plek van Google Shopping bovenaan de resultatenpagina worden benadeeld in de concurrentiestrijd.

Aandringen op effectieve afronding

In de brief dringen de ondertekende kleine en middelgrote digitale bedrijven aan op de effectieve afronding van het verbodsbesluit tegen Google Shopping.

Ladenzeile.de/Shopalike.nl is de initiatiefnemer en één van de ondertekenaars van de vandaag gepubliceerde brief (pdf) over product- en prijsvergelijking. Johannes Kotte, directeur van LadenZeile: ‘Google schakelt de concurrentie uit, zodat online winkels op Google moeten adverteren als ze niet failliet willen gaan. (…) Tien jaar na de opening van de procedure tegen Google en meer dan twee jaar na het verbodsbesluit van de Commissie heeft Google nog steeds geen effectief einde gemaakt aan het misbruik.’

Compare Group en Kleding.nl zijn de andere twee Nederlanders ondertekenaars.