Twinkle | Digital Commerce

PostNL-pakketje na eerste bezorgpoging direct naar afhaallocatie

2019-10-17
1000562
  • 1:51

PostNL zal vanaf vandaag pakketten die niet thuis kunnen worden afgeleverd omdat de klant niet thuis is, direct naar een PostNL-locatie brengen. Dit zorgt ervoor dat klanten pakketjes sneller in hun bezit hebben.

Uit klantonderzoek van PostNL blijkt dat als het de bezorger niet lukt om het pakket bij een eerste bezorgpoging thuis af te leveren, klanten graag willen dat het dan naar de dichtstbijzijnde PostNL-locatie wordt gebracht. Dat gaat vanaf nu dus gebeuren.

Mensen ook bij tweede poging vaak niet thuis

De pakketbezorgdienst zegt dat het in 95 procent van de gevallen lukt om het pakket bij de eerste bezorgpoging af te leveren. Maar als dit niet lukt, slaagt een tweede poging vaak ook niet, leert de ervaring. Omdat mensen dan ook (nog) niet thuis zijn. Wanneer de pakketjes na die eerste poging naar een PostNL-locatie worden gebracht, zijn ze een dag eerder beschikbaar dan bij een tweede bezorgpoging.

Bijkomend voordeel is volgens PostNL dat pakketjes niet nog een keer mee hoeven in de bezorgbus, wat ritkilometers en daarmee CO2-uitstoot scheelt. Ook kan de ruimte in pakketbussen wordt beter gebruikt en de capaciteit optimaler worden ingezet. PostNL: ‘Dat is nodig want het aantal pakketten groeit nog steeds gestaag.’

'Meestal binnen drie dagen opgehaald'

NRC bracht in september naar buiten dat het steeds drukker wordt bij lokale winkeliers, omdat steeds meer mensen kiezen om hun pakketten bij afhaalpunten op te halen. De woordvoerder van PostNL zegt hierover in een reactie aan Twinkle: ‘Uit onderzoek weten we dat de meeste ontvangers hun pakket binnen drie dagen ophalen. De bewaartermijn is daarom onlangs van twee weken teruggebracht naar een week. Daarmee vergroten we de totale beschikbare capaciteit van de PostNL-locaties. Daarnaast monitoren we de hoeveelheid pakketten dat naar retaillocaties gaat om de aantallen beheersbaar te houden.’

Er zijn op dit moment 3.300 retail-locaties in Nederland en 'tegen het eind van het jaar verwachten we dat dit er ongeveer 3.500 zijn', aldus de woordvoerder.

Meer pakketautomaten

Om de grotere stroom aan pakketten in goede banen te leiden, zal PostNL dit jaar ook 25 nieuwe pakketautomaten plaatsen. In juli dit jaar waren er zo'n honderd in Nederland. Een ander initatief om het bezorgverkeer te verminderen is bijvoorbeeld een pakketdepot in stadwijken. Mogelijk komt er binnenkort een in Utrecht.