Twinkle | Digital Commerce

Conversietip: onderzoek, valideer en leer

2024-11-19
1000562
  • [tips]
  • 2:23

Wanneer mensen buiten het vakgebied van conversieoptimalisatie (CRO) en A/B-testen op zoek gaan naar CRO-voorbeelden, dan stuiten ze via zoekmachines op artikelen die spectaculaire resultaten beloven. Deze voorbeelden bestaan meestal uit kleine veranderingen, wat het idee wekt dat CRO alleen gericht is op het polijsten van een website, app of e-mail. Dit is een misvatting. In werkelijkheid gaat CRO, of beter gezegd experimenteren, om het creëren van een cultuur van onderzoek, valideren en leren, toegepast op je hele werkproces.

Tekst: Ton Wesseling

1. CRO als proces: exploreren, valideren en exploiteren

Conversieoptimalisatie is geen trucje dat je eenvoudig kunt toepassen. Het is een methodologie die bedrijven helpt om op lange termijn datagedreven beslissingen te nemen. Het proces begint met exploreren: het ontdekken van kansen door middel van data-analyse, klantonderzoek en het begrijpen van gedragspsychologie. Daarna volgt de validatiefase, waarin aannames worden getest en bewijsmateriaal wordt verzameld. Pas als je weet wat echt werkt, kun je beginnen met exploiteren en opschalen. Het gaat niet alleen om de finale aanpassingen; CRO is een werkwijze die je integreert in je hele bedrijfsvoering.

2. Hoe werknemers hun leiders kunnen onderwijzen over CRO

Veel leidinggevenden zijn op zoek naar snelle resultaten en kunnen gefrustreerd raken wanneer een CRO-traject niet direct de verwachte resultaten oplevert. Het is belangrijk dat bedrijven investeren in de opleiding van hun leiders over wat experimenteren echt inhoudt. Dit kan bijvoorbeeld door ze kennis te laten maken met de genomineerde bedrijven van de jaarlijkse Experimentation Culture Awards. Door hen veldstudies te laten doen naar bedrijven zoals Booking.com en Netflix, die laten zien hoe experimenteren diep verweven kan worden in de organisatiecultuur. Door boeken aan te dragen zoals Experimentation Works van Stefan Thomke en Transformed van Marty Cagan, die een diepgaand overzicht geven van hoe organisaties experimenteren en product-led growth succesvol kunnen toepassen. Leidinggevenden moeten leren begrijpen dat het niet om snelle winst gaat, maar om het ontwikkelen van een cultuur van continu leren en verbeteren.

3. Geduld loont: CRO als langetermijninvestering

Conversieoptimalisatie vraagt om tijd, geduld en toewijding. CRO is veel meer dan het tweaken van de stappen in een funnel. Het doel is niet om direct resultaat te zien, maar om een fundament te leggen voor betere, datagedreven besluitvorming in de toekomst. De beste bedrijven die succesvol zijn in CRO, hebben dit niet bereikt door snelle trucs toe te passen, maar door een consistente focus op leren, valideren en verbeteren. Bedrijven moeten CRO zien als een langetermijninvestering in het optimaliseren van klantrelaties, klanttevredenheid en bedrijfsresultaten. Het is een strategisch proces dat organisaties helpt om continu te leren en zich aan te passen.

Webanalisten.nl
Dit artikel is geschreven door Ton Wesseling, evidence-based growth specialist, voor analyse- en optimalisatieplatform Webanalisten.nl. Het originele artikel kun je hier terugvinden.