Twinkle | Digital Commerce

Twee medeoprichters Coolblue uitgestapt

2019-06-17
1260709
  • [nieuws]
  • 1:16

HAL is nu voor 49 procent eigenaar van Coolblue. De overige aandelen zijn in handen van ‘beginbaas’ Pieter Zwart en het management. Medeoprichters Paul de Jong (links op de foto) en Bart Kuijpers (rechts) zijn uitgestapt.

Dat maakten HAL Holding en de nummer 2 van de Twinkle100 kort voor het weekend bekend.

HAL Holding, de investeringsmaatschappij van de Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm, werd in het voorjaar van 2016 de vierde aandeelhouder van Coolblue. Het belang werd twee jaar geleden al eens uitgebreid van 20 naar 30,1 procent. Met de laatste transactie heeft HAL bijna de helft van Coolblue in handen: 49 procent.

Beursgang

HAL heeft belangen in een lijst met beursgenoteerde (o.a. Vopak, Boskalis en Grand Vision) en niet beursgenoteerde bedrijven als de FD Mediagroep en dus Coolblue. Concrete plannen voor een beursgang heeft het Rotterdamse e-commerce bedrijf niet, afgaande op een uitspraak van Pieter Zwart in De Telegraaf eind februari:

Daar zijn we op dit moment zeker niet mee bezig.

Zonnepanelen

Coolblue, bij de Shopping Awards winnaar van de Publieksprijs XL in de categorie Elektronica & Telecom, boekte afgelopen voor het eerst meer dan een miljard euro omzet in Nederland en 1,35 miljard euro in totaal. De online omzetgroei kwam uit op ruim 13 procent, beduidend minder dan de 38 procent over 2017 en de meer dan 50 procent in de twee jaren ervoor. De winst groeide tot ruim 12 miljoen euro netto.

Met zonnepanelen voegde Coolblue, dat zich steeds meer positioneert als ontzorger annex dienstverlener, onlangs een productcategorie met veel groeipotentieel toe.