Twinkle | Digital Commerce

‘AliExpress tweede winkelapp van Nederland’

2018-11-30
1024512
  • 1:13

Dat bol.com beschikt over de populairste mobiele winkelapplicatie van ons land zal geen verbazing wekken. Daarachter prijkt wel een opvallende naam, die van AliExpress. Hema bezet plek drie.

Dat blijkt althans uit onderzoek (pdf) van GfK voor de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Het bureau peilde een kleine vierduizend Nederlandse consumenten.

De app van bol.com kende medio dit jaar een bereik van 17,6 procent, bijna tien procentpunten meer dan twee jaar geleden. Het bereik van het Chinese AliExpress nam iets harder toe: van 6,7 procent in 2016 naar 16,9 procent dit jaar:

De app van AliExpress is in het Nederlandse beschikbaar en ondersteunt onder andere betalingen met iDeal.

Hema, Wish en Picnic

Te zien is dat nummer 3 Hema de laatste twee jaar een enorme groei heeft doorgemaakt, wat verband zal houden met de introductie van loyaliteitsprogramma Meer Hema, begin 2017. Wish en Picnic telden in 2016 nog niet mee, dat is nu wel veranderd.

MediaMarkt en Kruidvat

MediaMarkt en Kruidvat hebben het bereik van hun apps tussen de zomer van 2016 en die van 2018 zien afnemen, becijfert GfK. Bij de drogisterijketen was het tot voor kort niet mogelijk in de app te bestellen. Dat veranderde met de introductie van een nieuwe applicatie die onder andere reageert op spraakcommando’s.

Mobiele opmars

Onderstaand diagram uit het rapport van SIDN brengt de groeiende populariteit van mobiel winkelen in beeld:

Gemiddeld zijn Nederlanders ruim 60 uur per maand online op hun smartphone.