Twinkle | Digital Commerce

Britse minister wil 'Amazon-tax'

2018-08-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

Om de fysieke winkelstraten te beschermen tegen oneerlijke concurrentie van hun online tegenspelers, moet Groot-Brittannië een 'Amazon-tax' invoeren. Dat betoogt Philip Hammond, de huidige Britse minister van Financiën.

Aanleiding voor het statement vormde de in zwaar weer verkerende Britse warenhuisketen House of Fraser, die vorige week ternauwernood een investeerder aan zich wist te binden. Dat kan niet langer zo, aldus Hammond: hij wijst naar e-commerce bedrijven als veroorzakers van het in nood verkeren van diverse retailers in de winkelstraat, omdat e-tailers veel minder belasting zouden betalen dan hun fysieke tegenhangers.

Eerlijk delen

Zo betaalde Amazon het afgelopen jaar minder belasting aan de Britten, ondanks een verdriedubbelde omzet. Als het aan de Britse minister ligt, komt er daarom zo gauw mogelijk een 'Amazon-tax' om de verloren inkomsten alsnog te innen. 'We willen ervoor zorgen dat de winkelstraat veerkrachtig blijft, en we zorgen er ook voor dat de belasting eerlijk verdeeld wordt tussen traditionele handelaars en bedrijven die online zakendoen', aldus de Britse minister.

Frankrijk en VS

Onlangs kwamen de Fransen op hetzelfde idee om e-tailers aanvullend te belasten in vergelijking tot fysieke winkeliers. Daar keurde de senaat onlangs een wetsvoorstel goed over een belastingtoeslag van 1 tot 2 procent op online bestellingen. Ook in de Verenigde Staten trokken e-tailers recentelijk aan het kortste eind in een rechtszaak omtrent de verschillen in belastingheffing.