Twinkle | Digital Commerce

Frankrijk wil e-commerce taks

2018-07-02
1000562
  • 0:55

Franse consumenten moeten mogelijk meer gaan betalen voor hun online bestelde pakketjes. De Franse senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat een taks voorziet van 1 tot 2 procent op e-commerce bestellingen.

De taks heeft betrekking op het vervoer van de pakketjes en is onderdeel van een ruimer plan om de handel in Franse stadscentra te hernieuwen en kleine handelaars te beschermen. De hoogte van de taks is afhankelijk van de leverafstand. Onder de vijftig kilometer bedraagt de taks 1 procent op de verkoopprijs, tussen vijftig en tachtig kilometer 1,5 procent en boven de tachtig kilometer 2 procent. Ook geldt er een minimum van 1 euro per geleverd product.

Geen taks voor boeken

In niet alle gevallen wordt de taks verrekend: pakketjes die met duurzaam vervoer worden gebracht en lokale landbouwproducten worden uitgesloten. En ook voor boeken en handelaars met een omzet die lager is dan vijftig miljoen euro geldt de taks niet.

De takswet moet eerst nog worden goedgekeurd door de Assemblée Nationale, het lagerhuis van het tweedekamerparlement. Daarna gaat hij pas van kracht.