Twinkle | Digital Commerce

Belastingwet VS trekt e-tailers niet langer voor

2018-06-22
1000562
  • 1:14

Een tegenvaller voor webshops in de Verenigde Staten: ze zijn niet langer vrijgesteld van omzetbelasting. Het Hooggerechtshof heeft de betreffende wetgeving gisteren bijgesteld.

De nieuwe jurisprudentie volgt uit een zaak over de Amerikaanse staat South Dakota, die op eigen houtje omzetbelasting heft, tegen de voormalige belastingregels in. Zodra e-tailers meer dan tweehonderd klanten in South Dakota bedienen of meer dan 100.000 dollar omzet draaien, eist de staat 4,5 procent van hun omzet op.

Afdracht door de koper

Tot dusver moesten alleen handelaars die een fysiek verkooppunt in een Amerikaanse staat gevestigd hebben, sales tax afdragen aan die staat. Dat gold dus niet voor e-tailers; in het geval van een online verkoop lag de verplichting tot het afdragen van omzetbelasting bij de koper. Die deed dat in de praktijk slechts sporadisch, waardoor de staten miljarden dollars misliepen. De aanpassing van de wet stond daarom al een tijdje op het wensenlijstje van vele staten.

Geen concurrentievoordeel meer

Nu voor webwinkels dezelfde regels gelden als voor retailers, bestaat voor hen niet langer een concurrentievoordeel; omdat webwinkeliers geen omzetbelasting betaalden, konden zij hun producten voor een scherpere prijs aanbieden. Daarnaast moeten zij zich vanaf nu verdiepen in de per staat verschillende belastingstelsels.

Van de negen rechters die zich over de wetswijziging bogen, stemden er vier tegen; zij vrezen dat de gevolgen van deze maatregelen voor met name kleine webwinkeliers hard aankomen.