Twinkle | Digital Commerce

Jd.com komt met honderden kassaloze winkels

2017-12-15
24321368
  • 1:33

Jd.com, na Alibaba het grootste e-commerce bedrijf in China, wil honderden winkels openen zonder kassa. Het concept is getest onder tienduizend werknemers op het hoofdkantoor in Peking.

Camera’s monitoren de bewegingen van winkelbezoekers. Aan de hand van de beelden worden voorkeuren geïnventariseerd, productselecties aangepast en schapindelingen veranderd. Bezoekers kunnen individueel worden bestookt met advertenties en kortingsacties, op basis van gezichtsherkenning en gedrag op de vloer.

Razendsnel afrekenen

Het winkelconcept van Jd.com zorgt voor stroomlijning van supply chains en optimalisatie van voorraadbeheer, aldus vice president Song Ma. Klanten kunnen straks razendsnel afrekenen, al is nog onduidelijk hoe dat verloopt. Ma belooft vast dat de betekenis van een winkelbezoek ‘compleet gaat veranderen’. Op termijn kan het concept in licentie door andere retailers worden ingezet, aldus Retail Week.

Drones

Jd.com haalde eerder deze maand het nieuws met de bouw van 185 vliegvelden voor drones, om webwinkelen op het Chinese platteland een impuls te geven. De e-commerce gigant ontwikkelt onbemande vliegtuigen die pakketten van duizend kilo kunnen vervoeren.

Amazon Go

Amazon haalde een jaar geleden de wereldpers met Amazon Go, zijn kassaloze fysieke supermarkt zonder personeel. De eerste winkel in thuisstad Seattle zou in maart worden opengesteld voor het publiek, maar technische problemen gooiden roet in het eten. Amazon Go bleek bijvoorbeeld niet meer dan twintig shoppers tegelijk aan te kunnen. Inmiddels lijken de problemen verholpen en is de opening nabij.

Albert Heijn

Ook Albert Heijn werkt aan een kassaloze supermarkt. Over een jaar moet er een pilot draaien in een filiaal van AH to go. ‘Wij doen het op onze manier’, reageerde de nummer 5 van de Twinkle100 afgelopen zomer aan Twinkle. ‘De proef start eind volgend jaar en we weten niet wat de technologie in de tussentijd gaat doen. De ontwikkelingen gaan zo snel. De reguliere Albert Heijn-winkels zijn de komende jaren in ieder geval nog niet aan de beurt.’