Twinkle | Digital Commerce

Amazon legt laatste hand aan kassaloze supermarkt

2017-11-22
1000562
  • 1:18

Amazons kassaloze supermarkt lijkt bijna klaar om de deuren te openen. Afgezien van enkele technische uitdagingen is Amazon Go zo ver doorontwikkeld dat het aannemen van 'winkel-gerelateerd' personeel is begonnen.

Dat meldt Bloomberg. De eerste vestiging staat in Amazons thuisstad Seattle, waar medewerkers het systeem maandenlang op de proef stelden. Zelfs wanneer ze gele Pikachu-pakken droegen in een poging de identificatie-technieken te misleiden, werden de aankopen van de juiste Amazon-accounts afgeschreven. Amazon zwijgt over de precieze werking van de 'just walk out'-technologieën; ze vertonen gelijkenissen met sensoren in zelfrijdende auto's.

Tegenslag

De Amerikaanse e-commerce gigant kondigde een jaar geleden de opening van zijn kassaloze supermarkt aan, die zich destijds in bèta-fase bevond. De realisatie van het concept ging sindsdien niet zonder slag of stoot. De publieke openstelling van de eerste supermarkt stond in maart dit jaar gepland, maar werd uitgesteld wegens problemen op technisch vlak: Amazon Go bleek bijvoorbeeld niet meer dan twintig shoppers tegelijk aan te kunnen.

Klanten in groepsverband

Dat probleem lijkt inmiddels opgelost. De sensoren raken momenteel nog weleens in verwarring over de vraag wie voor wat moet betalen wanneer klanten in groepsverband winkelen. Voorlopig lukt het dan ook zeker niet om de 'just walk out'-technologie in de door Amazon overgenomen supermarktketen Whole Foods te introduceren. In eigen land is Albert Heijn ook bezig met de ontwikkeling van technologieën die kassa's in de winkel vervangen.