Twinkle | Digital Commerce

'Amazon overweegt overname Carrefour'

2017-11-08
1000562
  • 1:21

Amazon zou azen op een overname van Carrefour. Dat gerucht doet de ronde op financiële markten in Europa en deed aandelen van de Franse supermarktketen vandaag stijgen.

Het Franse zakenblad Valeurs Actuelles verwoordde de geruchten gisteren. Dat viel goed bij beleggers op de Parijse beurs, waardoor de aandelenkoers van Carrefour vandaag met 2,8 procent steeg. Volgens experts die het weekblad citeert, is de overname een logische stap. Carrefour is momenteel 13 miljard euro waard op de beurs, tegenover 394 voor Amazon.

Whole Foods

Amazon houdt zich in toenemende mate bezig met de foodmarkt. De recente aankoop van het in de Verenigde Staten populaire Whole Foods staaft de strategie van de e-tailreus zich ook op fysiek vlak op grote schaal te manifesteren. Na de overname verlaagde Amazon de prijzen bij de organische supermarkt behoorlijk, waardoor het aantal klanten er snel opliep. Naast Whole Foods smeedt Amazon ook plannen omtrent het aanbieden van maaltijdboxen, zo bleek recentelijk uit een aangevraagd handelsmerk.

Nuances

Niet iedereen gelooft echter in de opmars van Amazon op boodschappengebied. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's publiceerde eind vorige maand een rapport waarin toekomstvoorspellingen van een dominant Amazon afzwakt. 'Online verkopen zijn nog steeds goed voor maar tien procent van alle retail in de VS, met een nog lager percentage op de boodschappenmarkt', relativeerde het ratingbureau. Ook Ahold, dat beurstechnisch een gevoelige tik kreeg door Amazons boodschappendrift, sprak vertrouwen uit in de concurrentiestrijd tegen 's werelds grootste e-tailer.

Lees ook: 'Nederlandse winkelketens: ‘Amazon komt, en snel ook’ (14-09-'17)