Twinkle | Digital Commerce

Amazon koopt Whole Foods in grootste transactie ooit

2017-06-16
25081410
  • [nieuws]
  • 1:13

Amazon wordt de nieuwe eigenaar van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods. Dat heeft de e-retailreus zojuist bekendgemaakt. De deal betekent de grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf: de overname van de organische super is 13,7 miljard dollar waard.

Whole Foods zette afgelopen jaar 16 miljard dollar om. In totaal telt de supermarktketen, gespecialiseerd in producten zonder kunstmatige toevoegingen, 460 filialen in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De overname zet 87.000 extra mensen op de loonlijst van Amazon.

Van online naar winkelstraat
Met kassaloze supermarkt AmazonGo en boodschappenbezorgdienst AmazonFresh, onlangs gestart in Duitsland en fysiek in Seattle, zette de e-retailer de afgelopen tijd steeds sterker in op een combinatie tussen online en offline op het gebied van boodschappen. De toevoeging van Whole Foods betekent voor Amazon een significante stap naar de winkelstraat.

Aanstormend concurrent
Het nieuws betekende een domper voor diverse andere grote supermarktketens: Ahold Delhaize - actief in de Verenigde Staten - zag zijn koers vanmiddag zakken met 7 procent, Britse supers Sainsbury, Tesco en Morrison leverden 3 tot 4 procent aandeelwaarde in.