Twinkle | Digital Commerce

Moody's: 'Amazon niet zo dominant als gedacht'

2017-08-31
1000557
  • [nieuws]
  • 1:16

Moody's gelooft niet in de dominante positie van Amazon zoals wijdverspreid aangenomen wordt. Dat maakt de Amerikaanse kredietbeoordelaar bekend in een nieuw verschenen rapport. 'Het bedrijf presteert niet zo goed als de grootste Amerikaanse retailers.'

'Velen zien Amazons aankoop van Whole Foods als bewijs dat de online reus de Amerikaanse retail domineert, en het bedrijf zal inderdaad waarschijnlijk marktleider in e-commerce blijven', verklaart Moody's vicepresident Charlie O'Shea. 'Maar online verkopen zijn nog steeds goed voor maar tien procent van alle retail in de VS, met een nog lager percentage op de boodschappenmarkt. Daardoor blijven grote fysieke retailers, met Walmart aan kop, nog steeds hele sterke tegenstanders op de markt.'

'Minder Prime'

Het ratingbureau deed daarnaast onderzoek naar het totaal aantal Prime-leden, dat door analisten geschat wordt op ongeveer 85 miljoen. Op basis van demografische gegevens rekende Moody's uit dat het werkelijke aantal waarschijnlijk eerder rond de 50 miljoen ligt.

Boodschappenmarkt

Moody's twijfelt eveneens aan voorspellingen dat Amazon de totale boodschappenmarkt omver blaast met onder meer Whole Foods. De omzetteller in dat segment staat momenteel op 800 miljard dollar, waarvan Walmart ruim een kwart in het laatje schuift. 'Zelfs met Whole Foods erbij haalt Amazon nog maar 20 miljard dollar op jaarbasis binnen', rekent O'Shea voor.

De nuances uit het rapport leidden overigens ot weinig beroering op de beurs: de aandelenkoers van Amazon steeg vanochtend met 1 procent.

Lees ook: 'Amazon kondigt verliezen aan' (28-07-'17)