Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse winkelketens: ‘Amazon komt, en snel ook’

2017-09-14
1066600
  • [nieuws]
  • 1:05

Dat Amazon zich opmaakt voor een volwaardige Nederlandse operatie is volgens grote winkelformules een zekerheidje. Bijna allemaal gaan ze daar vanuit.

Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Q&A, samen met RetailTrends. In totaal werd 245 winkelketens actief gevraagd naar hun verwachtingen over de komst van de grootste online retailer van de wereld. Daarvan vulde 29 procent de enquête in, laat Q&A’s Francella ter Haar desgevraagd weten aan Twinkle.

Van deze 71 ketens denken er maar liefst 68 (96 procent) dat Amazon een serieuze Nederlandse entree zal maken. Een goed jaar geleden werd Amazon.de vertaald naar het Nederlands en vorige maand kwam de mobiele app van de e-commerce reus in onze taal beschikbaar. Maar retailers verwachten dat meer bemoeienis volgt.

Verkopen via Amazon

Een ruime meerderheid van de fysieke formules denkt dat Amazon komend jaar voet op Nederlandse bodem zal zetten, het tweede kwartaal van 2018 wordt daarbij het vaakst genoemd. De meeste ketens zien niet op tegen Amazons entree, drie op de tien retailers denken zelfs dat die hun meer omzet zal opleveren. Een even groot deel zegt waarschijnlijk zelf te zullen gaan verkopen via Amazon. Vier op de tien respondenten, iets meer dus, noemen dat onwaarschijnlijk.

Lees ook: ‘Amazon biedt bizarre kansen’ (7 september 2017)