Twinkle | Digital Commerce

Twinkle Jaaroverzicht 2012

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 10:46

Het was het jaar waarin Amazon naar Nederland zou komen, Bol.com werd overgenomen door Ahold en Neckermann failliet ging in Duitsland. Vaak gehoord: click & collect en same day delivery. Steeds meer gezien: webwinkelen in de winkel. Dit is het Twinkle Jaaroverzicht 2012.

Tekst: Arjan van Oosterhout
 
Een klik op een maand hieronder leidt u direct naar de samenvatting van de ontwikkelingen in die periode. Om het héle jaaroverzicht van bovenaf aan te lezen, kunt u gewoon doorscrollen. Direct naar de best gelezen items van 2012? Klik hier.

Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
 

Januari
2012 begint met de publicatie van een opmerkelijk vonnis van de rechtbank in Den Bosch. Strekking: een webwinkel runnen op een bedrijventerrein mag niet. Omdat de gemeente Schijndel nieuw beleid aankondigt, wordt de toekomst voor lokale webwinkeliers alsnog veiliggesteld. De Consumentenautoriteit laat weten webshops en reissites dit jaar scherp in het vizier te zullen houden en Thuiswinkel.org pleit voor prestatiecontracten met banken over iDeal. Target beklaagt zich over showrooming (offline kijken, online kopen), een term die in 2012 vaker terug zal komen. Terwijl Bol.com zijn deuren opent voor externe ontwikkelaars, aast Ahold naar verluidt op Wehkamp.nl. Namens die webwinkel laat Alexander van Slooten weten dat tablets anno januari 2012 veel belangrijker zijn voor de Wehkamp-omzet dan smartphones. Selexyz wordt gered door een dan nog anonieme strategische partner, Rabobank manifesteert zich als collecterende psp met zijn OmniKassa en JeansOnline wordt eigenaar van Label54.

Alle headlines

 

Februari
Met Ecommerce Europe en MyBank krijgen een pan-Europese belangenvereniging en dito online betaalmethode handen en voeten. Om in de pas te blijven lopen met andere EU-lidstaten verzoekt minister Verhagen de Opta terughoudend toe te zien op nieuwe cookieregels. Ook ING komt webwinkeliers tegemoet, zij het directer: ze kunnen bewezen schade als gevolg van onbeschikbaarheid van iDeal claimen bij de bank. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Nederland er weer duizenden nieuwe webwinkeliers bij heeft gekregen. Ondertussen zijn er tekenen van consolidatie: UPS koopt Kiala en Scheer & Foppen blaast Koopjeskampioen nieuw leven in. Ahold neemt eind februari niet Wehkamp.nl, maar Bol.com over om online te kunnen groeien in met name non-food. Bol.com zal versneld nieuwe productcategorieën toevoegen en moet het startpunt worden voor elke webshopper. Op de dag van het overnamenieuws laat PostNL weten afhaalpunten te willen maken van oude sorteercentra. Een dag later kondigt Bol.com-partner Docdata plannen aan voor e-fulfilment in food.

Alle headlines

 

Maart
PostNL, ING, Google en MKB Nederland lanceren een grote campagne om meer ondernemers te helpen webverkopen: 'Nederland verdient online'. Consumenten geven steeds meer uit op internet – in 2011 9 procent meer dan in 2010 – maar dat blijkt voornamelijk te danken aan de aanwas van nieuwe shoppers. KPN sluit een roerige periode af met compensatie van e-mailklanten die de dupe werden van een hack bij Baby-dump.nl. Nederland wordt in maart een digitale winkelbestemming rijker met de opening van Stad.nl, waar niet direct kan worden gekocht. Online winkelcentrum Vimodos krijgt er met Van den Assem Schoenen een partner bij. Maart is traditiegetrouw ook de maand van de Thuiswinkel Awards. Coolblue gaat met de belangrijkste vakprijs naar huis. Op de dag van de uitreiking maakt TNT Express, waarvoor UPS zich als koper meldt, met Docdata de stap naar same day delivery. Terwijl Kieskeurig.nl zijn reviews steeds meer doorspeelt aan derden, waaronder retailers, fabrikanten en andere vergelijkers, zet Beslist.nl met zijn winkelmandje in op een cost per sale model.
 
Alle headlines
  

April
Het Duitse postordericoon Neckermann kondigt een massaontslag aan op zijn thuismarkt. Dichter bij huis verkeert Newco Food Retail in zwaar weer, wat leidt tot de sluiting van websupermarkt Smaak.nl. Opvallend: Newco Food Retail schrijft dat de overname van Bol.com door Ahold de voornaamste spelbreker was: een zeker geachte geldschieter zou zich daardoor hebben teruggetrokken. Terwijl Kleding.nl zich presenteert als superaffiliate voor verkopers van mode, kondigt de Britse modereus Aurora Fashions ( Coast, Oasis en Warehouse) een Nederlandse webshop aan. Kioskketen AKO koppelt een webwinkel aan al zijn winkelkassa’s, waardoor de long tail wordt aangeboord. Op De E-commerce Dagen zegt oprichter Bernd Damme dat Eye-wear.nl bijna is verkocht, maar tot een deal kwam het dit jaar nog niet. Zoover overweegt de overname van het Nederlandse Tjingo door het Duitse HolidayCheck (Tomorrow Focus) te willen pareren door zelf een boekingsmogelijkheid toe te voegen op zijn beoordelingensite.

Alle headlines
 

Mei
Amerikaanse webwinkeliers rapporteren de grootste groei in jaren, grotendeels te danken aan de alsmaar stijgende omzet van Amazon; de wereldmarktleider boekt in zijn eentje meer inkomsten dan alle andere spelers uit de Amerikaanse online verkoop top 10 samen. Fab.com, ook uit de VS, maakt in mei zijn entree op de Nederlandse markt. Ervaren apothekers voorzien De Thuisapotheek dit voorjaar van een nieuwe start en het Twentse De Buren maakt grote uitbreidingsplannen bekend voor afhaalpunten- en centra. Uit een rapport over de Nederlandse reiswereld volgt de conclusie dat de branche te veel met zichzelf bezig is. Duitse webwinkeliers worstelen ondertussen met de vraag hoe ze hun bestelknoppen moeten aanpassen om te voldoen aan nieuwe Europese regelgeving, die ook onze kant op komt. Ook in mei: Hema brengt zijn webwinkel naar de winkelvloer, By the Grape start met same day delivery en de Bijenkorf optimaliseert zijn site voor smartphones en tablets. De eerste Affiliate Awards worden op de Affiliatedag uitgereikt aan Bol.com en Fashionchick.

Alle headlines
  

Juni
Veel Zalando-nieuws in juni. Het Duitse bedrijf wordt tijdens de Global E-commerce Summit uitgeroepen tot Best Cross-border Webshop of Europe. Op dezelfde gelegenheid wint het Italiaanse SaldiPrivati de meer algemene titel Best Webshop of Europe. Nederland krijgt een Zalando Lounge en terwijl de Duitse leiding aankondigt dat Zalando in de kern een modebedrijf zal blijven, start de grootste geldschieter Rocket Internet meubelsite Home24 in ons land. Belangrijk nieuws komt deze maand ook van Google: de zoekgigant kondigt aan te stoppen met gratis opname van webwinkeliers in Google Shopping, om te beginnen in de VS. Met Trusted Stores wordt het eigen keurmerk voor webverkopers breed in de thuismarkt gezet. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven binnen Europa relatief weinig verdienen aan online verkoop. Thuiswinkel.org waarschuwt bij monde van directeur Wijnand Jongen dat een webwinkel echter geen kip met gouden eieren (meer) is. De cookiewet wordt van kracht, wat een hausse aan vragen en antwoorden van experts tot gevolg heeft. Juni is een dieptepunt voor Elders Websales. De vijftienjarige Twinkle100-speler achter onder ander Gsm.nl en Bestelmaar.nl legt zijn activiteiten noodgedwongen stil.

Alle headlines
 

Juli
Het pas in ons land gelanceerde Home24 keert het marktplaatsmodel de rug toe. In afwachting van de volgens insiders uitgestelde maar naderende entree van Amazon zwaait Bol.com de deur voor zakelijke verkopers juist verder open. Amazon, dat met kluisjeswanden investeert in click & collect, houdt zich stil, net als de vermeende partners PostNL en het Centraal Boekhuis. Dat laatste bedrijf, inmiddels CB genaamd, breidt zijn fulfilmentactiviteiten uit met mode en zorg. De aanstaande verdriedubbeling van de opslagcapaciteit van Coolblue duidt op grote plannen met grote producten. Voor Sjoez.nl valt het doek en Neckermann vraagt uitstel van betaling aan in Duitsland. Zoover wordt na zijn openlijke flirt in april overgenomen door Tomorrow Focus. De stijgende online omzetten in een krimpende detailhandelsmarkt trekken nog altijd nieuwe ondernemers, zowel webwinkeliers als pakketbezorgers. De groei van e-commerce wordt ook weerspiegeld in het grote aantal vragen en klachten dat ConsuWijzer ontvangt over webwinkeliers. Wehkamp.nl sluit een pact met WE Fashion en het introduceert een eigen affiliateprogramma, in samenwerking met TradeDoubler. Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl en Tweakers.nl geven voortaan dagelijks actuele prijsinformatie door aan Connective Power, dat dynamic pricing aanjaagt in Nederland.

Alle headlines
  

Augustus
Docdata en Zalando steggelen over de schuldvraag na een reportage over de arbeidsomstandigheden in een Duits magazijn. Mobiel iDeal laat op zich wachten. Rabobank geeft na uitstel te kennen dat de introductie van betalen zonder random reader voor het laatste kwartaal van dit jaar op de rol staat. In juli zet de bank wel een andere grote stap op het gebied van mobile commerce, door bestel- en betaalapplicatie MyOrder over te nemen. Het is in de zomer onrustig bij Kleertjes.com, waar founding mother Claudia Willemsen en Jeroen Quaegebeur het vertrek van CEO Joost van Gaal en e-commerce manager Peter Reddering tijdelijk opvangen. Coolblue laat zijn klanten voortaan ook afhalen buiten de eigen winkels en de Britse ‘wereldkampioen bezorging’ Shutl gaat met groeigeld van UPS naar Amerika. Daar start eBay met eBay Now, een snelle bezorgdienst voor producten van grote retailketens, ‘usually within an hour’. Zeeman gebruikt de zomer om een permanente eigen webwinkel te openen, Truus.nl gaat failliet. Aan de andere kant van de Noordzee begint Unilever met een bezorgconcept voor lokale winkeliers.

Alle headlines
  

September
Coolblue zet een nieuw stap om zijn logistieke service te verbeteren en begint met same day delivery. De ‘Beste winkelketen van Nederland’ introduceert de dagbezorging twee weken later dan Bobshop.nl, onderdeel van de Foppen Groep. V&D biedt webshoppers vanaf september de optie om online orders af te halen in een aantal vestigingen van La Place, Mango komt met een online bestelmogelijkheid in de winkel, Bol.com met kwantumkorting voor bedrijven. Er komt een internationale site en een reserveeroptie aan voor Hunkemöller, partner van Wehkamp.nl. Dat webwarenhuis bouwt aan apps en sites voor tablets, wordt duidelijk tijdens de Thuiswinkel Update. Moederbedrijf RFS Holland Holding voert de vijfde Twinkle100 aan, blijkt op dezelfde dag, KLM leidt de Travel 30. In Duitsland valt het doek voor postordericoon Neckermann. In ons land, waar de online consumentenbestedingen blijven groeien, bouwt Sanoma Media aan een grote medische webwinkel. De nieuwe investeringspoot van het uitgeefconcern, Sanoma Ventures, neemt een belang in modeveilingsite Vault79. Uit onderzoek blijkt dat Pinterest-gebruikers meer besteden in webwinkels dan bezoekers die van Facebook of Twitter komen. Fab.com stapt af van zijn besloten karakter om verder te kunnen groeien.

Alle headlines

 

Oktober
Op 1 oktober stijgt het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent, een maatregel uit het Kunduz-akkoord dat vijf politieke partijen in het voorjaar sloten. Uit een peiling van het CBS blijkt dat de meeste detailhandelaren de belastingverhoging (nog) niet doorrekenen aan de klant. In het nieuwe regeerakkoord van verkiezingswinnaars VVD en PvdA staat dat de product- en bedrijfsschappen definitief verdwijnen, waarmee de verplichte heffing van webwinkeliers aan het HBD komt te vervallen (in 2014). Na jaren van onstuimige groei neemt het aantal bij de Kamer van Koophandel geregistreerde verkopers op afstand inmiddels af. In oktober start V&D met online bestellen in de winkel en opent Blokker afhaalbalies in zijn filialen. Albert Heijn presenteert zijn eerste Pick Up Point voor online bestelde bodschappen, in Heemstede. Wal-Mart, de grootste retailer ter wereld, begint met same day delivery vanuit Amerikaanse winkels. Facebook introduceert met Facebook Collections zijn langverwachte ‘Want-button’. Er is kritiek voor PostNL, dat bezorgpartners zou afknijpen, en voor de Consumentenbond, dat een pact sluit met Kieskeurig.nl.
 

Alle headlines
 

November
Sanoma Media neemt een belang in SB Commerce, met de intentie de online retailer achter onder andere Voor-thuis.nl helemaal over te nemen. Sander ten Dam laat namens het uitgeefbedrijf weten dat Sanoma een rol voor zichzelf ziet weggelegd als e-commerce dienstverlener voor woningwinkels, onder ander op het gebied van logistiek. Op dat vlak is er in november opnieuw veel nieuws te melden: PostNL test pakjesautomaten in Almere, Coolblue komt met tijdvaklevering en een cut-off tijd van 23.59 uur, Kiala tenslotte faciliteert afhaalpunten voor Bol.com in vestigingen van Albert Heijn. De online retailer wint in november een Gouden Effie en Bol.com biedt site-eigenaren voortaan de optie direct te verkopen uit zijn assortiment met de webwinkelwidget. Amazon wordt met een aantal andere grote internetbedrijven verdacht van belastingontwijking in Europa. Over een Nederlandse entree van de retailreus blijft het stil, het Franse Troc.com maakt wel een (r)entree in ons land. Onetomarket gaat failliet en krijgt een nieuwe start bij CatVentures. Ook Unic gaat kopje onder. Een reorganisatie van Neckermann.com zal 172 mensen in de Benelux-organisatie hun baan kosten.

Alle headlines
  

December
Neckermann.com vindt in Axivate Capital een Nederlandse investeerder met grote groeiplannen in e-commerce. Cyrte Investments, ook van eigen bodem, wordt volledig eigenaar van Emesa, het bedrijf achter onder andere Vakantieveilingen.nl. Durk Jan de Bruin doet mijnWinkel.nl via een management buyout van de hand. In een interview met Twinkle laat CEO Stephan Bosman weten dat Zoover geen keiharde korting zal bieden in zijn nieuwe rol als reisverkoper. Waar Zoover zijn huidige klanten (andere online reisverkopers) gaat beconcurreren, biedt Zalando concurrenten de mogelijk te profiteren van het nieuwe, eigen logistieke apparaat. Het CBS rapporteert de grootste groei sinds twee jaar voor Nederlandse webwinkeliers, die van minster Kamp horen dat de cookiewet mogelijk wordt versoepeld. MyBank, de ‘Europese iDeal’, gaat in maart van start zonder Nederlandse banken. Formido is eind 2012 de eerste grote bouwmarkt van Nederland met een volwaardige webwinkel. Verschillende marktpartijen praten over de introductie van een persoonlijk winkelmandje voor meerdere webwinkels, op termijn gevolgd door samengestelde bezorging. Toekomstmuziek, nu nog.

Alle headlines

 

Meest gelezen op Twinklemagazine.nl:


NIEUWS

Webwinkeliers moeten bestelknoppen aanpassen (24 mei)

Faillissement dreigt voor Neckermann (12 juli)

Scheer & Foppen maakt prijsvechter van Koopjeskampioen (1 februari)

Onetomarket in surseance van betaling (2 november)

Zalando-oprichters openen meubelsite Home24.nl (22 juni)

Bol.com stapt in drie grote nieuwe categorieën (29 november)

Zeeman opent webwinkel (1 augustus)

Truus.nl is failliet (14 augustus)

Gelauwerde online verkoper Mediaoffer.nl failliet (3 mei)

Babypark neemt Kids Factory over (28 juni)
 
WEBLOG

Waarom Zalando alles goed doet (19 januari)

De pakketbezorger als A-merk (17 juni)

Nespresso stunt met afhaalpuntenmix (22 maart)

Pakje uit Amerika: ik schrik van de kosten (30 maart)

PostNL pakketbezorger: onderneem! (9 oktober)

ACHTERGRONDEN

Zalando’s schreeuw om aandacht (8 mei)

Btw-verhoging: gevolgen voor webwinkels (17 augustus)

10 mooie webwinkels op een rij (12 januari)

Familiebedrijven (6): Van den Assem Schoenen (7 februari 2012)

Online retail in Europa: 5 trends voor 2012 (9 februari)
  
PRAKTIJK

De ultieme landingspagina in acht stappen (19 april)

10 tips voor call to action-buttons (3 mei)

Hoe om te gaan met de btw-verhoging? (29 augustus)

Cookiewet: hoe voorkomt u een boete? (22 augustus)

Verkopen via Bol.com in de praktijk (10 juli 2012)
  
Klik voor de Twinkle Jaaroverzichten van 2011, 2010, 2009 en 2008.

De redactie wenst u een gezond en twinkelend 2013!