Twinkle | Digital Commerce

SIDN wil poortwachter voor webwinkels worden

2017-05-27
180101
  • 0:53

SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, ziet een rol voor zichzelf weggelegd als hoeder van betrouwbare internethandel. De stichting wil onder andere een online identificatiesysteem maken om adres- en betaalgegevens van webshoppers te verifiëren.

Dat zegt Roelof Meijer, directeur van SIDN, in een interview met Nu.nl. De onafhankelijke stichting geeft de .nl-domeinnamen uit en ze draagt zorg voor de veiligheid en stabiliteit van de domeinen.

Tussenpersoon
Meijer geeft aan de invloed van SIDN voor internet in Nederland graag uit te willen breiden. Volgens de directeur kan SIDN grote databases beheren en als tussenpersoon optreden om de identiteit van bijvoorbeeld webshoppers te controleren.

Trusted party
Meijer ziet een informatiesysteem voor zich dat controleert of een online koper op het ingevulde adres woont en de juiste betaalgegevens heeft ingevuld. Met zo’n systeem hoeft veel klantinformatie niet aan de webwinkel zelf verstrekt te worden. ‘Wij zouden die gegevens kunnen beheren als trusted party’,aldus Meijer.