Twinkle | Digital Commerce

VWA: Wijnverkoop op internet gewoon toegestaan

2017-05-27
169131
  • [nieuws]
  • 1:27

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft een klacht van de Koninklijke Slijtersunie over de internetverkoop van wijn ongegrond verklaard. We hebben niets onrechtmatigs kunnen ontdekken.

Volgens de SlijtersUnie moet de internetverkoop van zwakalcoholische dranken aan banden worden gelegd.

De branchevereniging van drankverkopers erkent vooral te handelen uit economische motieven: We willen zo veel mogelijk verkoop binnen ons eigen kanaal, maar gebruiken daarvoor de argumenten die de wetgever oorspronkelijk voor ogen had met de wet., aldus secretaris Marc Houben tegen de Telegraaf.

'Rechtstreeks contact onmogelijk'
Houben doelt op deDrank- en Horecawet(art. 19 lid 2), die de verkoop van zwakalcoholische dranken aan particulieren reguleert: De wetgever heeft bepaald dat de verkoop alleen via slijterijen en levensmiddelenwinkels mag gaan, zodat de drankverkoop enigszins gecontroleerd kan gebeuren. Op internet is rechtstreeks contact met de klant onmogelijk.

Standpunt
De klacht van de SlijtersUnie was gericht tegenEasywineshopper, een Nederlands bedrijf dat een direct verkoopkanaal voor wijnhuizen faciliteert. In een recentinterviewmet Twinklevoorspelde initiatiefnemer Ralph Michels dat de SlijtersUnie geen poot had om op te staan. De branchevereniging had de VWA toen al opgeroepen een standpunt in te nemen.

Ongegrond
Inmiddels heeft de VWA de klacht van de SlijtersUnie dus ongegrond verklaart. Een woordvoerder tegen De Telegraaf: Internetverkopen zijn gewoon toegestaan. We hebben niets onrechtmatigs kunnen ontdekken.' De VWA wijst erop dat online-wijnverkopers gewoon de wet moeten naleven, maar dat ze niet apart in de gaten worden gehouden.

Tussenhandel
Volgens de SlijtersUnie, dat de aanpak van 'illegale drankenhandel' tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt, intepreteert de VWAhet online-kanaalvan Easywineshopper ten onrechte als tussenhandel. Houben: Dat betekent dat iedereen via internet drank mag verkopen, dat lijkt ons een slechte ontwikkeling. De regels zijn wat ons betreft echt onduidelijk.

De SlijtersUnie vraagt de fracties in de Tweede Kamer binnenkort om een onderzoek in te stellen.