De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft een klacht van de Koninklijke Slijtersunie over de internetverkoop van wijn ongegrond verklaard. We hebben niets onrechtmatigs kunnen ontdekken.
Volgens de SlijtersUnie moet de internetverkoop van zwakalcoholische dranken aan banden worden gelegd.
De branchevereniging van drankverkopers erkent vooral te handelen uit economische motieven: We willen zo veel mogelijk verkoop binnen ons eigen kanaal, maar gebruiken daarvoor de argumenten die de wetgever oorspronkelijk voor ogen had met de wet., aldus secretaris Marc Houben tegen de Telegraaf.
'Rechtstreeks contact onmogelijk'
Houben doelt op deDrank- en Horecawet(art. 19 lid 2), die de verkoop van zwakalcoholische dranken aan particulieren reguleert: De wetgever heeft bepaald dat de verkoop alleen via slijterijen en levensmiddelenwinkels mag gaan, zodat de drankverkoop enigszins gecontroleerd kan gebeuren. Op internet is rechtstreeks contact met de klant onmogelijk.
Standpunt
De klacht van de SlijtersUnie was gericht tegenEasywineshopper, een Nederlands bedrijf dat een direct verkoopkanaal voor wijnhuizen faciliteert. In een recentinterviewmet Twinklevoorspelde initiatiefnemer Ralph Michels dat de SlijtersUnie geen poot had om op te staan. De branchevereniging had de VWA toen al opgeroepen een standpunt in te nemen.
Ongegrond
Inmiddels heeft de VWA de klacht van de SlijtersUnie dus ongegrond verklaart. Een woordvoerder tegen De Telegraaf: Internetverkopen zijn gewoon toegestaan. We hebben niets onrechtmatigs kunnen ontdekken.' De VWA wijst erop dat online-wijnverkopers gewoon de wet moeten naleven, maar dat ze niet apart in de gaten worden gehouden.
Tussenhandel
Volgens de SlijtersUnie, dat de aanpak van 'illegale drankenhandel' tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt, intepreteert de VWAhet online-kanaalvan Easywineshopper ten onrechte als tussenhandel. Houben: Dat betekent dat iedereen via internet drank mag verkopen, dat lijkt ons een slechte ontwikkeling. De regels zijn wat ons betreft echt onduidelijk.
De SlijtersUnie vraagt de fracties in de Tweede Kamer binnenkort om een onderzoek in te stellen.
Jeetje, wat een achterhoede gevecht. Als ik de slijtersunie was zou ik gaan bedenken hoe ik mijn leden kon helpen met online verkoop in plaats van het pesten van concurrenten.
@Michel: Ron Andes is sinds 1 juni voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie. Hij introduceert zich op de de site van de branchevereniging en schrijft onder meer:
'Uit cijfers blijkt dat 8% van de consumenten wel eens wijn aanschaft via het internet. Slijter, hier liggen uw kansen! Voor de hedendaagse slijter is dit een extra reden om naast de winkelverkoop ook via de eigen website actief bezig te zijn. Helaas profiteren ook internetbedrijven van dit gat in de markt. Zij bieden alcoholische dranken aan eenieder die de site bezoekt. Je hoeft soms alleen te bevestigen de rechtmatige minimum leeftijd te hebben. Verkoop van gedistilleerd aan particulieren, anders dan door een slijterij is sowieso verboden. Maar ook verkoop van wijn via internet vindt veelal illegaal plaats.'
aha... ze zijn er dus wel degelijk mee bezig. Schoot ik iets te snel uit de heup.
@Michel: Nou ja, Andes wijst de leden in ieder geval op de kansen die online-verkoop biedt. Of de SlijtersUnie ook handvatten aanreikt, durf ik niet te zeggen.