Twinkle | Digital Commerce

Toeslagen bij creditcards

2017-05-26
  • 1:04

Meer en meer sturen webwinkels hun klanten bij het doen van betalingen. Sommige laten verzendkosten vallen als er met iDeal wordt betaald. Anderen vragen om een toeslag, bijvoorbeeld bij creditcard-betalingen. American Express (Amex) vindt dat dit verboden moet worden. De Financiele Telegraaf kopte dan ook onlangs op zijn voorpagina: 'Amex tegen toeslag bij creditcard'. 

De Tweede Kamer bereidt zich voor op een wijziging van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Nu nog is het wettelijk vastgelegd dat een creditcard maatschappij (of bank) een webwinkel niet mag beletten om betaalmethodes te belonen met korting of te bestraffen met een toeslag.

Volgens Amex biedt de nieuwe richtlijn betaaldiensten ruimte om dit soort toeslagen te verbieden. Niets is echter minder waar. De richtlijn betaaldiensten geeft helemaal geen ruimte om toeslagen voorcreditcards te verbieden. Wel kunnen landen er voor kiezen toeslagen voor debet-kaarten te verbieden. Van deze specifieke landenoptie zal Nederland echter geen gebruik maken, is de verwachting.

Het is zogezegd niet zo slim van Amex om voor het publieke kanaal te kiezen om haar lobby kracht bij te zetten. In plaats van de positie van creditcard-betalingen in online-betalingen te versterken, doet het bedrijf met deze lobbyactiviteiten juist afbreuk aan die positie.