Twinkle | Digital Commerce

Quarantaine moet domeinkapers tegenwerken

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 0:59

Domeinkapers kunnen binnenkort niet meer zomaar aan de haal gaan met domeinnamen die veel bezoekers trekken en die onlangs zijn opgeheven. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) stelt een quarantaineperiode in.

Vanaf 30 augustus zullen .nl-domeinnamen die worden opgeheven, veertig dagen "in quarantaine" blijven. Dit betekent dat de domeinnaam niet meer actief is, maar ook dat de domeinnaam in die periode door niemand te registreren is.

Wanneer een klant de opgeheven domeinnaam binnen de quarantaineperiode opnieuw wil registreren kan dat door de oorspronkelijke tussenpersoon, maar ook door een andere partij worden gedaan.

Volgens SIDN-directeur Roelof Meijer worden .nl-domeinnaamhouders hierdoor beter beschermd. 'De afgelopen tijd hebben we een toename gezien in het aantal - populaire - domeinnamen dat direct na opheffing door een andere partij wordt geregistreerd. Dit gebeurt vaak met als doel advertenties op een aan deze domeinnaam gekoppelde website te zetten en zo inkomsten te genereren. Door de invoering van quarantaine geven we de oorspronkelijke domeinnaamhouder veertig dagen bedenktijd over de opheffing. En ook wanneer een domeinnaam per ongeluk of door een fout is opgeheven, voorkomt quarantaine dat anderen er direct mee "vandoor kunnen gaan".