Twinkle | Digital Commerce

SIDN spoort malafide webshops op door middel van logoherkenning

2022-06-07
1000562
  • 0:48

SIDN Labs, het onderzoeksteam van SIDN, heeft twee pilots afgerond waarmee malafide domeinnamen op basis van logoherkenning worden opgespoord.

In de pilots werden alle 6,2 miljoen .nl-domeinnamen gescand op het gebruik van het logo van de Rijksoverheid en Thuiswinkel Waarborg. In totaal werden 11.700 domeinnamen met het Rijksoverheid-logo en 10.600 sites met het logo van de branchevereniging gevonden. Analisten hebben vervolgens deze sites handmatig onderzocht. In totaal zijn ruim tweehonderd websites gevonden die één van de logo's onrechtmatig gebruikten.

Nu de proeven succesvol zijn, is besloten het systeem dat deze scans uitvoert - genaamd LogoMotive - te integreren in SIDN Merkbewaking. Hierdoor kunnen de domeinnamen volgens SIDN nog beter worden beschermd. ‘Dankzij LogoMotive hebben wij veel misbruik van ons logo kunnen opsporen’, stelt jurist Vincent Romviel van Thuiswinkel.org. ‘Door onterecht gebruik te maken van ons logo tegen te gaan, zorgen we voor een veiliger internet voor consumenten.’