Twinkle | Digital Commerce

SIDN wil infrastructuur .nl-domeinnamen verplaatsen naar AWS

2024-02-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland gaat de komende twee jaar de technische infrastructuur achter het registreren van .nl-domeinnamen veranderen. Deze gaat naar AWS, de clouddienst van Amazon.

Een groot deel van infrastructuur wordt daardoor niet meer in eigen beheer gehouden, maar uitbesteed. Een reden daarvoor is kostenbesparing, zo laat het bedrijf weten in een blogpost. SIDN werkt sinds vorig jaar samen met het Canadese CIRA aan een nieuw eigen registratiesysteem, genaamd Fury. ‘We gaan de komende 2 jaar daarom onze complete ICT-omgeving naar Amazon Web Services (AWS) overzetten, inclusief Fury. Begin 2026 moet dat hele proces afgerond zijn. Mijn persoonlijke overtuiging is dat de hele sector over 5 tot 8 jaar de stap naar de cloud heeft gemaakt. Wij lopen daarin nu voorop’, aldus cto Loek Bakker in het artikel.

De stap zou worden genomen om kosten te besparen. Het beheren van de infrastructuur kost het bedrijf veel energiekosten en personeelskosten. Ook scheelt het investeringen in nieuwe hardware.

Volgens de NOS zorgt de stap voor veel onrust in de Nederlandse internetsector. De SIDN zou een belangrijk deel van het Nederlandse internet in handen geven van een Amerikaans bedrijf en daarmee de Amerikaanse overheid.