De dagen worden korter, de zon is niet vaak te zien en toch zie je regelmatig diepbruin getinte mensen. Jazeker, het is weer wintersporttijd! Waarom zou je als webwinkelier eigenlijk blijven werken in een grijs plat land? Juist op het gebied van e-commerce ben je vaak wat minder gebonden aan een vaste plaats. Je zou je ook kunnen vestigen in een land met spierwitte bergen waar je heerlijk vanaf kunt suizen!
Daarom start ik een serie artikelen over de voor- en nadelen van de vestiging van je webwinkelonderneming in verschillende landen waar de bergen hoog, de pistes wit en het skiplezier groot is. Vandaag het onder Nederlanders meest populaire skiland: Oostenrijk.
Dat de skigebieden talrijk en de apres-ski nachten lang zijn is ons bekend. Maar hoe groot is de Oostenrijkse thuismarkt voor je webwinkel?
Van de ruim 8 miljoen inwoners in Oostenrijk gebruiken er volgens internetworldstats zo’n 4,6 miljoen internet. En omdat die niet allemaal via het internet aankopen doen, is de Oostenrijkse e-commerce thuismarkt dus behoorlijk klein.
Maar laten we de ‘thuismarkt’ wat ruimer nemen. Vanuit Oostenrijk is het natuurlijk prima online zaken doen met de rest van Duitstalig Europa. Volgens Internetworldstats zijn er zo’n 62 miljoen Duitstalige internetgebruikers. En omdat de meesten daarvan in de Europese Unie wonen, heb je vanuit EU-lidstaat Oostenrijk relatief weinig drempels bij het grensoverschrijdend versturen van je goederen. Euh, 62 miljoen internetgebruikers... hoeveel potentiële klanten heb je ook weer met je op Nederlandstaligen gerichte webshop?
Ok, je kunt ook vanuit Nederland die Duitstalige markt benaderen. Op zoek naar nog meer voordelen dus...fiscale voordelen wellicht?
De vennootschapsbelasting in Oostenrijk bedraagt 25%. Niet uitzonderlijk hoog, maar in Nederland betaal je in 2008 tussen de 20 en 25,5% vennootschapsbelasting.
Wellicht zegt de Total Tax Rate ranglijst van PriceWaterhouseCoopers nog meer. Deze ranglijst houdt niet alleen rekening met allerlei belastingen en heffingen, maar ook met de tijd die je nodig hebt om al je aangiften te doen. Hmmm... terwijl Nederland in 2007 op plaats 88 staat, neemt Oostenrijk plaats 142 in. Volgens PWC moet je dus niet vanwege de belastingdienst je bedrijf in Oostenrijk voortzetten.
Oostenrijk is in vergelijking met andere Europese landen niet ontzettend duur, maar ook niet opvallend goedkoop. Op het eerste gezicht is er dus op basis van parallelhandel ook geen groot concurrentie voordeel te behalen. Ongetwijfeld zijn er producten te vinden in Oostenrijk die uitermate geschikt zijn voor ‘webwinkel export’. Ik weet ze alleen niet direct aan te wijzen. Als je een goed idee hebt dat je wilt delen, dan kan je dat natuurlijk in de reactie panelen hieronder kwijt.Kortom, wat zijn de voordelen van je vestiging in Oostenrijk? Wat mij betreft vooral de skigebieden! Volgende week een stukje over een ander wintersportland!
De gemiddelde Nederlander importeert per wintersport 2,86 liter Stroh Rum. Daarnaast 1,73 kg Mozartkugeln. Er gaan 1,6 mio Nederlanders op wintersport naar Oostenrijk. Dus.
Misschien dat je met 2,86 liter Stroh rum in je maag op zulke cijfers komt?! En een kofferbak vol Mozartkugeln? Ga dit nog maar eens narekenen. Dus.
Henk, het idee is meer dat er een vitueel ski-game maken voor tv komt, de bewegingen doe je dan 'droog' en op de tv zie je jezelf dan skieen. Dan kan tegenwoordig. Dat doe je natuurlijk in een vakantiehuisje in Drente. Intussen vertel je buren dat je twee weken in Gladstein zit. Via het game kun je online Stoh bestellen voor die buren, want die passen zoals gewoonlijk op de poes.
Import-idee: Schitzel, rum
Recept: Wiener Schitzel met Stroh Rum
Benodigdheden: - Een eend van 5 kg. � 1 fles Stroh Rum. - Spekreepjes. - Olijfolie.
Bereidingswijze: De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden. Een longdrinkglas voor de helft vullen met Stroh. De Stroh opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven. De eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas Stroh inschenken. Het tweede glas Stroh opdrinken en de eend in de oven zetten. Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met Stroh. De glaven opdiinken en de scherven van et eeiste glav oplaapen. Nog en naiff glav insjenke en opdlinke. Na en haiff uui de hoven opedoen om deend te sjekkn. Blantwondezalf in de padkamer ganaale en op de povenkand van de linkerand toen. Denove nen sgop geve. Twee glave Strohinsjenke en tmiddeste glaf leegdwinke. De nove opedoen naadattet eerste glaf leeggis en de sjotel vastpakke. De blantwondezalf op de binnekand van de regtehantoen en deem oprape. Deent haggis oprape em met nen nantdoek de bwantwondesaiv van deem vege. Ze hande ontvette met Stoh en de tupe ssalf veeroprape. Tkapotte glazzopvege endeent terug in de hove toen. Deheent oprape en dove eers opedoen: Een twww ede bles Sth pedoen en overeindzette. Opstaan van de vjoer ent vetssspek ondrde kas vege. Noggis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte. De bles op de grondzette. Uide bles drinke wande glave sijn opof kabot. Den'ove aftette, deooge sluite en omvalle.
De volgende late voormiddag de Schitzel aansnijden met het zilveren feestbestek en degusteren met Citroen en mayonaise. De hele rest van de middag en de vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en de wanden en plafond schoonmaken. Glasscherven en lege fles(sen) naar de glasbak brengen en op de terugweg Paracetamol en maagzout kopen. Vrij naar kerstfun.nl
Martin, heb je nog een specifiek land waar je een recept bij hebt? Dan schrijf ik er een stukje over!
Ik wacht je andere landen met spanning af. Maar ja Oostenrijk, daar vraag je me wat. Heb me net als jij suf zitten piekeren wat daar nou vandaan kan komen voor een webwinkel.
Wij zijn al een tijdje bezig info in te winnen om onze webwinkel naar switserland te verhuizen. We hebben een succesvolle webwinkel, aangesloten bij de thuiswinkelorganisatie. Komt hier binnenkort ook een stukje over?
In principe als je alles outsourced, vooral verzenden e.d., dan maakt het helemaal niets meer uit waar je gevestigd zit.