Twinkle | Digital Commerce

Je webwinkel vanaf de skipiste beheren? (deel 1)

2017-05-26
170130
  • 2:03

De dagen worden korter, de zon is niet vaak te zien en toch zie je regelmatig diepbruin getinte mensen. Jazeker, het is weer wintersporttijd! Waarom zou je als webwinkelier eigenlijk blijven werken in een grijs plat land? Juist op het gebied van e-commerce ben je vaak wat minder gebonden aan een vaste plaats. Je zou je ook kunnen vestigen in een land met spierwitte bergen waar je heerlijk vanaf kunt suizen!



Daarom start ik een serie artikelen over de voor- en nadelen van de vestiging van je webwinkelonderneming in verschillende landen waar de bergen hoog, de pistes wit en het skiplezier groot is. Vandaag het onder Nederlanders meest populaire skiland: Oostenrijk.



Dat de skigebieden talrijk en de apres-ski nachten lang zijn is ons bekend. Maar hoe groot is de Oostenrijkse thuismarkt voor je webwinkel?

Van de ruim 8 miljoen inwoners in Oostenrijk gebruiken er volgens internetworldstats zo’n 4,6 miljoen internet. En omdat die niet allemaal via het internet aankopen doen, is de Oostenrijkse e-commerce thuismarkt dus behoorlijk klein.

Maar laten we de ‘thuismarkt’ wat ruimer nemen. Vanuit Oostenrijk is het natuurlijk prima online zaken doen met de rest van Duitstalig Europa. Volgens Internetworldstats zijn er zo’n 62 miljoen Duitstalige internetgebruikers. En omdat de meesten daarvan in de Europese Unie wonen, heb je vanuit EU-lidstaat Oostenrijk relatief weinig drempels bij het grensoverschrijdend versturen van je goederen. Euh, 62 miljoen internetgebruikers... hoeveel potentiële klanten heb je ook weer met je op Nederlandstaligen gerichte webshop?

Ok, je kunt ook vanuit Nederland die Duitstalige markt benaderen. Op zoek naar nog meer voordelen dus...fiscale voordelen wellicht?

De vennootschapsbelasting in Oostenrijk bedraagt 25%. Niet uitzonderlijk hoog, maar in Nederland betaal je in 2008 tussen de 20 en 25,5% vennootschapsbelasting.

Wellicht zegt de Total Tax Rate ranglijst van PriceWaterhouseCoopers nog meer. Deze ranglijst houdt niet alleen rekening met allerlei belastingen en heffingen, maar ook met de tijd die je nodig hebt om al je aangiften te doen. Hmmm... terwijl Nederland in 2007 op plaats 88 staat, neemt Oostenrijk plaats 142 in. Volgens PWC moet je dus niet vanwege de belastingdienst je bedrijf in Oostenrijk voortzetten.

Oostenrijk is in vergelijking met andere Europese landen niet ontzettend duur, maar ook  niet opvallend goedkoop. Op het eerste gezicht is er dus op basis van parallelhandel ook geen groot concurrentie voordeel te behalen. Ongetwijfeld zijn er producten te vinden in Oostenrijk die uitermate geschikt zijn voor ‘webwinkel export’. Ik weet ze alleen niet direct aan te wijzen. Als je een goed idee hebt dat je wilt delen, dan kan je dat natuurlijk in de reactie panelen hieronder kwijt.Kortom, wat zijn de voordelen van je vestiging in Oostenrijk? Wat mij betreft vooral de skigebieden! Volgende week een stukje over een ander wintersportland!