Twinkle | Digital Commerce

Picnic: ‘Weekplanner biedt gemak in het drukke leven van de klant’

2024-09-19
1000562
  • [nieuws]
  • 2:27

Vanaf 23 september kunnen klanten van online supermarkt Picnic hun boodschappen doen aan de hand van een Weekplanner in de app. In deze planner kunnen klanten per dag een recept uitkiezen waarvan de ingrediënten direct aan het boodschappenmandje toegevoegd worden.

Hiermee voegt de online super een stukje gemak toe aan de vaak drukke levens van hun klanten, benadrukt medeoprichter van Picnic Michiel Muller. ‘Klanten gaven aan dat ze elke week worstelen met het bedenken van lekkere, gezonde en gevarieerde gerechten om op tafel te zetten’, aldus Muller. Vanaf aankomende maandag probeert Picnic in deze behoefte te voorzien met de Weekplanner.

Voorkeuren

Voordat de recepten bekeken en uitgezocht kunnen worden, geven klanten in de planner hun voorkeuren aan zodat het aanbod aan recepten specifieker wordt. Voor hoeveel personen moet er gekookt worden, zijn er meer vis- of vleesliefhebbers in huis, heeft iemand dieetwensen, et cetera. Ook kan er aangegeven worden welke apparaten iemand in de keuken heeft staan. Zijn alle voorkeuren duidelijk, dan krijgen klanten per dag enkele recepten te zien op basis van hun voorkeuren. Ze kunnen echter ook zelf door de 1500 recepten scrollen die de planner bevat.

Voedselverspilling tegengaan

De ingrediënten van de geselecteerde recepten worden automatisch tussen de andere boodschappen in het boodschappenmandje gezet. Ingrediënten die al in huis zijn, kunnen handmatig verwijderd worden uit het mandje. Hiermee doet de online super een poging om voedselverspilling tegen te gaan. De app voegt ook automatisch producten samen die meerdere keren per week nodig zijn. Stel dat er drie keer een recept met een ui gekozen is, dan komen er niet drie losse uien mee maar een netje. Ook geeft Picnic aan dat erop gelet wordt dat de houdbaarheidsdatum van de ingrediënten voor de complete week geschikt is. Zo kan de klant zonder probleem een recept wisselen met een andere dag.

Ingewikkeld vraagstuk

Een team van ontwikkelaars heeft meer dan een jaar aan de Weekplanner gewerkt. Op de vraag waarom het een jaar geduurd heeft, geeft het bedrijf aan dat het maken van de planner een ingewikkeld vraagstuk was. Er zitten veel keuzes achter en er zijn altijd verschillende factoren die meespelen. Daarbij heeft Picnic eerst een klantonderzoek gedaan, om te kijken waar precies behoefte aan is. En ook tijdens de ontwikkeling van de app heeft de online super voortdurend aan een groep klanten gevraagd welke functies ze handig vonden.

Concurrentie

Met het introduceren van deze planner gaat Picnic de concurrentie aan met diverse bezorgers van maaltijdboxen. Volgens het bedrijf is het op deze manier vooruit plannen van de maaltijden namelijk goedkoper dan het bestellen van zo’n box. De software achter de planner kiest voor elk ingrediënt zoveel mogelijk de voordeligste verpakking. De komende tijd zal de planner nog uitgebreid worden met nieuwe recepten en features. Nederland is het eerste land waar de Weekplanner gelanceerd wordt, op korte termijn staan Duitsland en Frankrijk ook op de planning. Daar worden nu receptontwikkelaars ingezet om lokale recepten samen te stellen.

Beeld: Rachel Ecclestone Photography