Twinkle | Digital Commerce

Techniek Nederland: ‘Nieuw kabinet moet btw op reparatie elektronica afschaffen’

2024-01-19
1000562
  • 1:12

Brancheorganisatie Techniek Nederland roept een nieuw kabinet op om de btw op reparatie van elektronica af te schaffen.

Op die manier wordt het voor consumenten aantrekkelijker om verschillende elektronica zoals televisies, wasmachines, telefoons en computers te laten repareren. Volgens Techniek Nederland kunnen elektronische apparaten vaker gerepareerd worden en daardoor langer meegaan.

Reparateursregister

Volgens Martin Hof, branchemanager Consumentenelektronica bij Techniek Nederland staat de sector klaar om meer apparaten te repareren. ‘Sinds afgelopen voorjaar heeft Nederland een Nationaal Reparateursregister. In het register staan alle erkende reparatiebedrijven bij wie consumenten terecht kunnen voor een vakkundige reparatie van hun elektronische apparatuur. Nederland is het eerste land in Europa met zo’n door de overheid erkend reparateursregister.’

Dat Techniek Nederland zich hard maakt voor meer reparaties is al langer bekend. Zo kwam de organisatie in 2019 nog met één centraal keurmerk voor opgepoetste consumentenelektronica.

Ook strenge eisen Ecodesign

Een nieuw kabinet zou zich volgens de brancheorganisatie ook moeten inzetten voor strenge eisen voor Ecodesign, waarbij producenten worden verplicht hun producten duurzamer te maken. Ook dit zou het makkelijker moeten maken om producten de repareren en onderhouden.

Overigens is de EU al wat langer bezig om reparatie van elektronica te stimuleren. In maart 2023 publiceerde de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel dat als doel heeft consumenten te laten kiezen voor reparatie van apparaten, in plaats van deze direct te vervangen. Meer daarover lees je in het achtergrondverhaal, dat in het mei-nummer van Twinkle Magazine verscheen.