Twinkle | Digital Commerce

Refurbished keurmerk: ‘Grote stap naar volwassenheid’

2019-03-18
1000562
  • 2:31

Het was al even aangekondigd en gold als een grote wens vanuit de refurbished-markt: één centraal keurmerk voor opgepoetste consumentenelektronica. Vandaag is de eerste stap gezet met een keurmerk voor refurbished iPhones, uitgereikt aan Forza Refurbished, Renewd en leapp.

De productgroep iPhones heeft met 94 procent met afstand het grootste aandeel binnen de refurbished-markt voor consumentenelektronica. Vandaar dat die productgroep ook als eerste in aanmerking kwam voor een eigen keurmerk. Later wordt het keurmerk uitgebreid naar iPads, MacBooks en Android-smartphones.

Zekerheid voor de consument geldt als één van de belangrijkste speerpunten bij de lancering van het Refurbished Keurmerk. Zo bleek een wirwar aan productcondities bij verschillende aanbieders vaak verwarrend voor consumenten. Daarnaast zat er veel kwaliteitsverschil in het aanbod van de refurbished iPhones. Daar komt met dit keurmerk verandering in. Zo moeten bedrijven, die in aanmerking willen komen voor het Refurbished Keurmerk, een iPhone op meer dan vijftig punten controleren, zowel aan de hardware- als softwarekant. Zo moeten onderdelen als het beeldscherm en de batterij worden gecontroleerd en eventueel worden vervangen. Dat werd door de meeste aanbieders al wel gedaan, maar door de komst van kleinere partijen nam de roep om verduidelijking toe, stelt leapp-oprichter Rogier van Camp in een reactie. ‘Voor ons is dit een bevestiging van de kwaliteit van onze producten en het helpt met het onderscheid maken tussen de deelnemende partijen en de ‘gelukszoekers’ in de markt’.

'Kaf van koren scheiden'

Volgens hem is de komst van het keurmerk dan ook een grote stap naar verdere volwassenheid van de refurbished-markt. ‘Het is ook belangrijk dat de groep van gecertificeerde bedrijven groter wordt. Dat bewijst dat de markt groter wordt. Dat laatste is ook precies het doel van het keurmerk.’ Naast een verduidelijking van de controle op de refurbished iPhones, verschaft het keurmerk voor de consument ook meer helderheid over garanties. Bij refurbished iPhones vallen namelijk, anders dan bij nieuwe iPhones, ook de batterij en accessoires onder de twee jaar garantie. ‘Zowel de professionele refurbished bedrijven als de overheid willen hiermee het kaf van het koren scheiden’, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, die vandaag de keurmerken uitreikte. ‘Consumenten krijgen met dit keurmerk de zekerheid dat de smartphone die ze aanschaffen kwalitatief volledig in orde is.’

Gebruikt

En dan zijn er nog de productcondities. Zo hebben de verschillende refurbishers allemaal hun eigen benamingen voor de productcondities, waardoor het vergelijken van de verschillende producten voor een consument vaak een onmogelijke opgaaf blijkt. Het keurmerk verdeelt de refurbished producten onder in drie condities: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruik.

Het uiteindelijke doel van het keurmerk is, naast volwassenheid van de markt, dat consumenten bekender worden met opgepoetste elektronica. Deze producten zijn beter voor het milieu en vaak goedkoper dan het nieuwe product. Daarnaast blijft de vraag naar refurbished groeien, zo blijkt uit de laatste refurbished-monitor. Losse iPhones zijn in opgepoetste staat zelfs populairder dan een nieuwe versie en onlangs voegde Tweakers nog Refurbished toe aan zijn prijsvergelijker. Als grootste reden om toch geen refurbished product te komen wordt het wantrouwen in de kwaliteit genoemd. En dat is nu net wat het keurmerk wil tegengaan.

Consumenten kunnen sinds kort refurbished iPhones filteren op aanbieders die in het bezit zijn van het keurmerk.