Twinkle | Digital Commerce

Getir neemt Gorillas over

2022-12-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

Na weken van speculatie is daar nu eindelijk de bevestiging: flitsbezorger Getir neemt concurrent Gorillas over. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Na de opkomst van de flitsbezorgers, enkele jaren geleden, waren er in Nederland vier spelers actief: Getir, Flink, Gorillas en Zapp. Die laatste maakte deze zomer bekend uit Nederland te vertrekken. Nu Gorillas wordt overgenomen door Getir, zet de consolidatie van de flitsbezorgmarkt voort en zijn er dus nog maar twee spelers actief. Het is niet bekend wat de overname betekent voor de merknaam van Gorillas. Een woordvoerder kan daar momenteel nog niet op reageren.

Van Gorillas was bekend dat het bedrijf op zoek was naar verdere investering. De flitsbezorger moest al snijden in de kosten en richtte zich alleen nog op de markten waar winst te behalen viel. Enkele maanden geleden kwamen echter de eerste geruchten dat het Turkse Getir oren had in een overname van Gorillas. Die overname zou een week geleden worden afgerond, maar vandaag komt dus de bevestiging.

'Getir zal de sector leiden'

Oprichter Nazim Salur van Getir: ‘Markten bewegen op en neer, maar klanten houden van onze dienst en de vraag naar gemak zal blijven bestaan. De snelle boodschappenbezorgingsindustrie zal de komende jaren gestaag blijven groeien en Getir zal de sector leiden die het zeven jaar geleden heeft gecreëerd.’

Volgens de Financial Times is met de overname omgerekend zo’n 1,2 miljard dollar gemoeid. Zo’n 40 miljoen zou worden uitbetaald in contanten. Na de deal verlaat topman Kagan Sümer van Gorillas het bedrijf.

Gorillas staat op de 67e positie in de Twinkle100, Getir bezet nummer 171.