Twinkle | Digital Commerce

Optimisme over groei Amazon, maar winst blijft achter

2022-07-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:04

Amazon heeft de cijfers van het tweede kwartaal gepresenteerd. De omzet steeg met 7 procent naar 121,2 miljard dollar. Het nettoverlies bedroeg echter 2 miljard.

Over de groei is de men louter positief. Analisten hadden namelijk een lagere groei verwacht. Ook de prognose is beter dan gedacht. ‘Ondanks de aanhoudende inflatiedruk in brandstof-, energie- en transportkosten, boeken we vooruitgang met betrekking tot de meer beheersbare kosten. Met name het verbeteren van de productiviteit van ons fulfilmentnetwerk’, legt ceo Andy Jassy van Amazon uit.

Voor het komende kwartaal verwacht Amazon een verdere verbetering. De verkopen zouden tussen de 13 en 17 procent moeten stijgen naar zo’n 125 tot 130 miljard dollar. De operationele winst moet tussen de 0 en 3,5 miljard dollar uitkomen.

Die winst in het tweede kwartaal bleef dus uit. In hetzelfde kwartaal in 2021 zag het bedrijf nog een winst van 7,8 miljard. Het verlies komt voor een groot deel vanwege investeringen in Rivian Automotive. Die laatste zorgt ervoor dat Amazon straks over een groenere bezorgvloot kan beschikken, maar daar is wel een investering voor nodig. Winstmotor blijft verder clouddienst AWS, in die tak behaalde het bedrijf een winst van 12,2 miljard dollar op een omzet van ruim 38,1 miljard.