Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in Zweden

2022-06-09
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:12

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: de Zweedse pakketbezorger Instabox haalt 180 miljoen euro op bij investeerders.

Daarmee bereikt Instabox een grote mijlpaal: na deze investering wordt het bedrijf gewaardeerd op 1 miljard dollar. De kapitaalinjectie wordt gebruikt om te blijven investeren in duurzame bezorgoplossingen en om de positie van Instabox in Europa te verbeteren. De Europese investeerder Verdane leidde de investeringsronde en ook andere investeerders die al eerder betrokken waren deden duiten in het zakje. Instabox is actief in vijf markten en nam de afgelopen twee jaar twee aanbieders over op het gebied van same day delivery: de Noorse pakketbezorger Porterbuddy en het Nederlandse Red je Pakketje.

Welvarend

Zweden is een welvarend land en scoort dan ook goed op verschillende ranglijsten over geluk, menselijke ontwikkeling (armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting) en democratie. Het land trad in 1995 toe tot de Europese Unie, maar heeft nooit de euro in gebruik genomen. Het Zweedse volk verwierp de introductie van deze munt via een referendum in 2003. Er wonen zo’n 9,6 miljoen mensen in dit Scandinavische land en 94 procent daarvan maakt gebruik van internet. Dit alles zorgt ervoor dat ook e-commerce er floreert. In 2021 steeg de totale omzet van e-commerce in Zweden met 20 procent naar bijna 15,2 miljard euro. Daarmee staat het op de ranglijst voor e-commerce op de 19de plaats; vóór Polen en achter Turkije. De online penetratie in Zweden is ook aardig hoog: 73 procent van de inwoners kocht in 2021 minstens één product online. (Bron: Statista)

Top-5 is Zweeds

Als je kijkt naar de vijf grootste webshops in het land valt er vooral één ding op: het zijn allemaal Zweedse bedrijven. Op nummer 1 staat NetOnNet.se, dat consumentenelektronica verkoopt. Zij gingen in 1999 van start als pure player en noemen zichzelf een prijsvechter op het gebied van elektronica. Ook de nummer 2 wordt bezet door een elektronicaspeler: Elgiganten.se. Deze onderneming heeft in tegenstelling tot de nummer 1 wel een fiks aantal fysieke winkels, alhoewel NetOnNet wel afhaalpunten heeft in zijn magazijnen. Zowel de nummer 3 als de nummer 4 in de top-5 wordt bezet door een webshop in de categorie persoonlijke verzorging. Op plek 3 staat Apotekhjartat.se en zoals de naam al doet vermoeden is dat een apotheek. Op 4 staat eveneens een apotheek: Apotea.se. Bij beide webshops kun je zowel medicijnen als verzorgingsproducten bestellen. De eerste herkenbare internationale speler treffen we aan op de plaats 5, die wordt bezet door modespeler H&M.