Twinkle | Digital Commerce

Strengere regels voor grote distributiecentra in Brabant

2022-02-03
1000562
  • 1:27

De regels voor XXL distributiecentra worden verder aangescherpt in Noord-Brabant. De provincie wil daarmee de deur dichtgooien voor gigantische logistieke bedrijven die ‘niks toevoegen aan de lokale economie.’

Dat laat gedeputeerde Erik Ronnes weten aan Omroep Brabant. De provincie wil de komst van grote dc’s verder dwarsbomen, omdat de grond in Brabant schaars is. De grote spelers verdrijven de lokale bedrijven die willen uitbreiden. Daarnaast neemt ook de weerstand toe onder de bevolking, velen vinden het een aantasting van het landschap.

3 hectare

Noord-Brabant ging eerder al de strijd aan met de grote distributiecentra toen het besloot nog maar een handjevol bedrijventerreinen open te stellen voor deze bedrijven. Daarmee hoopte de provincie ervoor te zorgen dat centra van meer dan 3 hectare zich niet op andere plekken zouden vestigen. Niets bleek minder waar, op een derde van alle Brabantse bedrijventerreinen zou er nog steeds ruimte kunnen ontstaan voor de XXL-locaties doordat het bestemmingsplan dat toelaat.

Achterdeur dicht

De provincie heeft nu de afspraak gemaakt met alle 56 gemeentes om zo snel mogelijk regels op te gaan stellen. Ronnes: ‘Nadat we met het aanwijzen van vier bedrijventerrein de voordeur al dicht hadden gedaan willen we nu ook de achterdeur dichtgooien.’ Het belangrijkste criterium bij de vestiging van een nieuw centrum is dat het bedrijf iets moet toevoegen aan de lokale economie. Zo is een Chinese megastore die een groot dc van meer dan drie hectare wilde openen, alleen om vanuit daar de Europese markt te bedienen, niet meer welkom.

Ronnes erkent dat er nu een mogelijk ‘waterbedeffect’ kan ontstaan, dat bedrijven nu met hun plannen gaan uitwijken naar omliggende provincies. ‘Daarom hoop ik dat de minister het Brabantse initiatief ten harde neemt en daar landelijk beleid op ontwikelt,’ besluit hij.