Twinkle | Digital Commerce

Ook Rotterdam blokkeert dark stores van flitsbezorgers

2022-02-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

Na Amsterdam komt Rotterdam nu ook met een vestigingsverbod voor dark stores van de flitsbezorgers. De stad wil meer grip krijgen op de vestigingslocaties en stelt daardoor een verbod in van maximaal een jaar.

In die periode moet er een nieuw bestemmingsplan komen voor de toekomstige vestigen van deze dark stores. De Rotterdamse gemeenteraad heeft deze week ingestemd met een voorbereidingsbesluit die dat verbod regelt. De Nederlandse steden worstelen met het vraagstuk waar de dark stores zich moeten vestigen. Nu zijn deze ook in winkelcentra of woonwijken te vinden, en daar komen klachten over binnen. Zo zijn de winkels afgeplakt en klagen bewoners over hangende bezorgers. ‘Met flitsbezorging op zich is niets mis, maar hoe het nu in de praktijk gaat is bloedirritant’, stelt wethouder Roos Verweij. ‘Met dit besluit stellen we orde op zaken en kunnen we de komst van nieuwe dark stores beter reguleren. We gunnen de flitsbezorgers hun onderneming, en hun klanten een snel bezorgde boodschap. Maar we gunnen Rotterdammers vooral fijne winkelstraten zonder overlast.’

Sinds vorig jaar staan er ongeveer dertien van deze dark stores in Rotterdam, volgens de gemeente breidt dat aantal zich in rap tempo uit, daarom wordt nu op de pauzeknop gedrukt. Vorige week kwam Amsterdam dus al met een dergelijk verbod. De gemeente Utrecht heeft aan Nu.nl laten weten voorlopig geen plannen voor een verbod te hebben. Den Haag zou binnenkort wel met nieuwe regels komen.