Twinkle | Digital Commerce

Deen verkiest verkoop boven e-commerce

2021-02-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:49

Supermarktketen Deen verdwijnt zeer waarschijnlijk uit het Nederlandse straatbeeld. Het bedrijf is voornemens de 80 winkels, de distributiecentra in Hoorn en Beverwijk, overige bedrijfsonderdelen en het hoofdkantoor in Hoorn te verkopen.

Van de 80 winkels krijgen 39 filialen de Albert Heijn-formule, 22 filialen de Vomar Voordeelmarkt- en 19 de DekaMarkt-formule, leert de persverklaring. Daarin geeft de directie ook aan dat er de komende jaren forse inspanningen nodig zijn om toonaangevend te blijven in de snel veranderende en competitieve foodretailmarkt. Zo zou de supermarktketen met het oog op de toekomst flink moeten investeren in de mechanisatie van de logistiek en e-commerce. ‘De omvang hiervan heeft de familie in goed overleg met de directie doen besluiten om een andere strategische keuze te maken en het bedrijf te verkopen.’ Eind augustus 2019 besloot Deen nog wel te investeren in online activiteiten.

Reacties

Algemeen directeur Leendert van Eck stelt dat Deen ‘in goede handen’ is bij Albert Heijn, DekaMarkt en Vomar: ‘Alle drie partijen met stevige Noord-Hollandse wortels’, merkt hij op.

‘Voor Albert Heijn is het een unieke verrijking van ons winkelaanbod in Noord-Holland en een belangrijke strategische stap’, aldus algemeen directeur Marit van Egmond over de overname van een deel van de winkels van dit ‘oer-Hollandse familiebedrijf’. ‘Het vakmanschap, de verzorging van de winkels en de sterke verbondenheid van Deen met de gemeenschap passen uitstekend bij alles waar wij ook voor staan.’

Aart van Haren, algemeen directeur Vomar Voordeelmarkt, over de acquisitie: ‘De ondernemerszin en drive waarmee de Deen-filialen zijn ontwikkeld tot succesvolle supermarkten, is indrukwekkend en Vomar Voordeelmarkt is vol vertrouwen deze koers naar de toekomst toe door te zetten.’

‘De winkels van Deen en DekaMarkt hebben veel overeenkomsten, zoals de sterke focus op versproducten. Ook de manier waarop wij de omgang met onze klanten en medewerkers centraal stellen is zeer vergelijkbaar’, geeft Albert Voogd, algemeen directeur bij DekaMarkt, te kennen op zijn beurt.

Afronding

In principe behouden alle supermarktmedewerkers hun baan. Als de activiteiten niet worden voortgezet door de kopende partijen, dan worden herplaatsingsmogelijkheden voor de betrokken medewerkers onderzocht.

De transacties moeten nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en er moet nog afstemming plaatsvinden met de vakbonden. Naar verwachting worden de overnames in de tweede helft van 2021 afgerond.