Twinkle | Digital Commerce

Britse zorgen over verkoop advertentietak eBay

2021-02-16
1000562
  • [nieuws]
  • 0:55

De Britse waakhond CMA (Competition and Markets Authority) heeft twijfels over de overname van de advertentietak van eBay door het Noorse Adevinta. Deze zou de concurrentie tussen advertentieplatforms in het Verenigd Koninkrijk verminderen.

Adevinta en eBay lieten in de zomer van 2020 weten een deal te hebben gesloten over de verkoop van de advertentieafdeling van eBay. Daarbij hoort ook het Nederlandse platform Marktplaats. De CMA is bezorgd dat de overname zou kunnen leiden tot een verlies aan concurrentie tussen de grote advertentieplatforms in het Verenigd Koninkrijk, alleen de marktplaats van Facebook zou overblijven als grote concurrent. ‘Hierdoor heeft de consument minder te kiezen, kunnen vergoedingen worden verhoogd of de innovatie in het aanbod van deze platforms worden verminderd’, aldus de waakhond.

De twee platforms hebben een week de tijd om de CMA te overtuigen en de bezwaren weg te nemen. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kan de CMA overgaan tot een diepgaand onderzoek. Hierdoor wordt goedkeuring van de deal uitgesteld.