Twinkle | Digital Commerce

Europese Commissie: ‘Amazon misbruikt dubbelrol’

2020-11-11
1000562
  • [nieuws]
  • 0:50

De Europese Commissie heeft een formele aanklacht ingediend tegen Amazon, die zou zich schuldig maken aan concurrentievervalsing.

De commissie presenteert vandaag de voorlopige resultaten uit een onderzoek naar de Amerikaanse e-commercereus. Volgens Brussel maakt Amazon systematisch misbruik van de gegevens van verkooppartners om met diezelfde partners te kunnen concurreren op het eigen platform. ‘We moeten ervoor zorgen dat platforms met een dubbele rol, zoals Amazon, de concurrentie niet verstoren’, stelt Eurocommissaris Margrethe Vestager. ‘Gegevens over de activiteit van externe verkopers mogen niet worden gebruikt in het voordeel van Amazon wanneer het optreedt als een concurrent van deze verkopers.’

Vestager hamert op het belang van een ‘eerlijke en onvervalste toegang’ tot online consumenten voor alle verkopers, zeker door de sterke groei van e-commerce.

De Europese Commissie kondigt daarnaast een nieuw onderzoek aan, waarin wordt gekeken of Amazon-verkopers die hun logistiek via de e-commercegigant regelen, worden voortgetrokken. In een reactie aan persbureau Reuters laat Amazon weten het niet eens te zijn met de aanklachten.