Twinkle | Digital Commerce

Niet alleen kleding kopen bij, maar ook verkopen áán Zalando

2020-02-28
1000562
  • 2:05

Naast een eigen aanbod en de verkoop via derden, biedt modespeler Zalando later dit jaar ook de mogelijkheid aan consumenten om op zijn platform gedragen kleding te verhandelen.

Het afgelopen jaar deed Zalando ervaring op met de verkoop van tweedehands kleding in Duitsland. Zowel in de fysieke retail met conceptwinkel Zircle, als met de eigen app Zalando Wardrobe. Bij die laatste kan de consument zijn kleding zowel aan de retailer als direct aan de community verkopen. De nieuwe categorie ‘Pre-owned’ die Zalando later dit jaar eerst in thuisland Duitsland zal introduceren, is een volgende stap.

Klanten kunnen bij de nieuwe categorie, net als bij Zalando Wardrobe, hun fashion verkopen aan Zalando, die deze vervolgens een plek geeft op de webshop. Of het bij de ‘Pre-owned’-categorie straks ook mogelijk is om rechtstreeks aan de community te verkopen is niet bekend, maar valt zeker niet uit te sluiten. Wat wel bekend is, is dat de ‘Pre-owned’-categorie een stuk uitgebreider zal zijn dan het aanbod op Zalando Wardrobe, dat geldt immers alleen voor vrouwenkleding. Op de webshop van Zalando is straks ook een aanbod aan tweedehands heren- en kinderkleding te vinden.

Hoe verkoop je kleding aan Zalando?

Wat we ook weten, is de manier waarop Zalando dit wil aanpakken. Zo kunnen consumenten straks een foto van het kledingstuk dat ze aan Zalando willen aanbieden, opsturen naar de retailer. Volgens een woordvoerder van de nummer 4 van de Twinkle100 wordt dit artikel dan eerst (optisch) gecontroleerd, waarna de retailer een prijsvoorstel doet aan de consument. Gaat deze daarmee akkoord, dan stuurt deze hem op naar Zalando. ‘Wij zorgen voor een verzendlabel, voor de rest werkt het hetzelfde als bij een retour’, is de uitleg. Bij ontvangst controleert Zalando het artikel nog een keer, voordat deze weer op zoek gaat naar een nieuwe eigenaar.

Doelstelling

Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij de Zalando Wardrobe-app, dat inmiddels over een ‘six-digit customer base’ beschikt. Maar door deze functie straks toe te voegen aan het platform, wordt dit wel uitgerold naar een veel groter publiek. Dat is ook nodig, als wordt gekeken naar de doelstelling wat betreft duurzaamheid van de kledingverkoper. Uit het jaarverslag:

By 2023, we apply the principles of circularity and extend the life of at least 50 million fashion products.

De tweedehands handel op het platform van Zalando wordt in de herfst van dit jaar in Duitsland gelanceerd. Daar wordt dit eerst uitgebreid getest, voordat wordt gekeken naar een verdere uitrol. Dat de nieuwe dienst ook naar Nederland komt, ligt in de lijn der verwachting. Zalando kan (of wil) dit voor nu niet bevestigen.