Twinkle | Digital Commerce

Going cross-border: de unusual suspects

2020-02-17
1000562
  • 2:06

Consumenten en bedrijven kopen en verkopen steeds meer internationaal. De wereld wordt daarmee meer een global shoppingmall, waarin grensoverschrijdende verkoop een steeds belangrijkere plaats inneemt. Hoewel veel consumenten een voorkeur hebben voor een gelokaliseerde webshop, in hun eigen taal en met lokale aanwezigheid, vermindert hun angst om cross-border aankopen te doen gestaag.

De toename van cross-border verkoop resulteert in een toenemend belang van internationale online retail voor de totale retail van een land. Het is dan ook niet verrassend dat veel online verkopers in de meer volwassen e-commercemarkten zich op grensoverschrijdende verkoop hebben gestort. Brands en retailers kijken naar markten met voor hen een grote groeipotentie, bijvoorbeeld door de populatiegrootte en het online aankoopgedrag te analyseren. Inmiddels zijn er genoeg succesverhalen van brands en online verkopers die op deze manier de stap van Nederland naar het buitenland hebben gemaakt.

Minder voor de hand liggend, wel veelbelovend

De expertgroep Cross-border E-commerce van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow heeft onder leiding van DHL en SaleSupply onderzocht welke landen goede opties zouden zijn voor het verkopen over de grens. Veel Nederlandse ondernemers bieden hun producten of diensten aan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België of Frankrijk aan, maar hebben in hun overwegingen niet gekeken naar de minder voor de hand liggende markten. Toch blijkt uit het onderzoek van de expertgroep dat er meerdere landen in Europa zeer geschikt zijn voor cross-border verkoop, juist omdat de concurrentie nog niet zo hoog is en de consumenten wel bereid zijn om online te kopen.

De expertgroep keek bij de selectie van de unusual suspects naar inwonersaantal, internetpenetratie, percentage van de bevolking dat online aankopen doet, omzetgroei en b2c e-commerce-omzet. Uit een eerste analyse heeft de expertgroep een selectie van zes landen gemaakt:

- Denemarken
- Italië
- Noorwegen
- Polen
- Tsjechië
- Zweden.

Een belangrijke factor die meespeelt in dit onderzoek, is de bereidheid van mensen in Europese landen tot het doen van een cross-border aankoop. Een grensoverschrijdende online aankoop vindt plaats wanneer een consument uit een land een online bestelling plaatst bij een verkoper die geen (fysieke) entiteit in dat land heeft. Op basis van de landen die mee worden genomen in dit onderzoek, is het percentage inwoners uit een land dat op dit moment grensoverschrijdende aankopen doet als volgt: Denemarken (49 procent), Noorwegen (44 procent), Italië (43 procent), Zweden (36 procent), Tsjechië (19 procent) en Polen (12 procent).

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. De expertgroepen publiceerden hun conclusies eind januari in de bundel 'The Future of the Journey'. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers gratis te downloaden. Samenvattingen daarvan vind je in ons dossier.