Twinkle | Digital Commerce

Duitse verkeersminister wil metro inzetten voor pakketvervoer

2020-02-17
18431037
  • 1:18

Andreas Scheuer, de Duitse minister van verkeer, heeft een concreet voorstel gedaan om de metro in zetten voor pakketvervoer.

De plannen die Scheuer afgelopen weekend ontvouwde in een aantal Berlijnse kranten, zijn al redelijk uitgewerkt. Er zou een speciale ‘pakketmetro’ moeten gaan rijden vanaf 2 uur ’s nachts, die pakjes oppikt en naar zogenoemde micro-hubs vervoert. Daar zouden de pakjes bovengronds moeten worden gehaald om overdag te worden bezorgd per elektrische bakfiets. De CDU-minister wil beginnen met een pilot in één Duitse stad met een metronetwerk.

Minder bezorgkilometers

De onconventionele ondergrondse oplossing moet ertoe leiden dat 20 procent minder bezorgkilometers worden gemaakt over de weg, en zodoende verkeersdrukte en milieubelasting terugdringen.

De minister roept op niet in problemen, maar in oplossingen te denken:

Wir sollten bereit sein, neu zu denken und nicht immer das Aber zu sehen.

Scepsis

Op Twitter werd sceptisch gereageerd op dit appel tot omdenken, merken verschillende Duitse media op. Critici wijzen erop dat de oplossing veel voeten in de aarde heeft, dat ze niet efficiënt is, dat ze slechts geschikt is voor een beperkt deel van Duitsland en dat de daar te behalen milieuwinst relatief klein is.

Transportbedrijven positiever

De vereniging van Duitse transportbedrijven (VDV) heeft positiever gereageerd. ‘Zowel de industrie als de politiek heeft uitgesproken om klimaatdoelen in de transportsector zo snel mogelijk te willen behalen’, laat voorman Oliver Wolff optekenen aan persbureau DPA. Vervoer van zowel mensen als goederen zal milieuvriendelijker moeten worden. ‘Om dit te bereiken, moeten ook ideeën die op het eerste gezicht ongewoon zijn worden besproken en afgewogen.’