Twinkle | Digital Commerce

‘Webshops bedriegen consumenten met adviesprijzen’

2019-02-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:24

Officiële adviesprijzen van fabrikanten worden vaak genegeerd door webwinkels. Zij hanteren met grote regelmaat eigen, vaak hogere, adviesprijzen.

Tot die conclusie komt de Consumentenbond na een steekproef. De bond vergeleek de adviesprijzen van verschillende webshops in elektronica, fietsen en babyartikelen met de prijzen die de fabrikanten hanteren en constateerde dat de prijzen die de webwinkels voeren over het algemeen hoger uitvallen. Zo plaatste Kamera Express voor een fototoestel een adviesprijs van 409 euro, terwijl de echte adviesprijs 345 euro bleek. Volgens de bond leek hierdoor de verkoopprijs van 289 euro die de shop hanteert een stuk voordeliger.

Naast Kamera Express, nummer 14 van de Twinkle100, viel de bond ook de prijzen die keukenspecialist Keukenloods en de Duitse webshop Otto hanteren op. Zo plaatste Keukenloods een adviesprijs van 1599 euro voor een vaatwasser, terwijl de adviesprijs van de fabrikant meer dan 500 euro lager lag.

Vergissing

De bond peilde naast de prijzen ook de reacties van de shops. Zij gaven over het algemeen aan dat het om een vergissing zou gaan. Zo zouden prijzen van oude of verkeerde lijsten zijn overgenomen, of hadden ze de tijd niet om de prijzen aan te passen. ‘Of het nou een vergissing is of opzettelijk gegoochel met te hoge adviesprijzen, consumenten worden op het verkeerde been gezet en dat is niet toegestaan’, verklaart Olof King, directeur belangenbehartiging bij de Consumentenbond. ‘We blijven dit daarom scherp in de gaten houden en bedrijven erop aanspreken. En als he nodig is, zullen we ook de toezichthouder vragen om op te treden.’

Volgens de consumentenbond bleek uit een onderzoek vorig jaar ook al dat het merendeel van de winkels de regels overtrad met betrekking tot het toekennen van verkeerde adviesprijzen.

Kamera Express is om een reactie gevraagd.