Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe regelgeving ‘van-voor’-prijzen gaat later deze maand in

2022-05-02
1000562
  • 1:01

De nieuwe regelgeving om misleidende prijsaanbiedingen tegen te gaan gaat deze maand nog in. De ministerraad heeft ingestemd met de wetgeving.

Het gaat om regelgeving die medio 2022 overal in de EU wordt gehanteerd. Het is de bedoeling dat met de nieuwe regels valse prijsverminderingen wordt voorkomen. ‘Een verkoper verhoogt korte tijd de prijs van een product of dienst, verlaagt deze daarna en presenteert deze ‘van-voor’ prijs vervolgens onterecht als een aanbieding of een aanzienlijke korting.’

Met de nieuwe regels moet de ‘van’-prijs de laagste prijs zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. Wel gelden er enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld op opeenvolgende prijsverminderingen. Als een kledingstuk bijvoorbeeld eerst met 20 procent korting wordt aangeboden, vervolgens 30 procent en daarna 50 procent, dan mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waarover de eerste vermindering werd aangekondigd. Ook voor producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn, geldt een uitzondering. Tot slot geldt een uitzondering voor producten die snel bederven of een beperkte houdbaarheid hebben. Hiervoor mag de verkoper als ‘van’-prijs de prijs aanhouden die direct voorafgaand aan de prijsvermindering gold.

De ACM houdt toezicht en gaat waar nodig handhaven.