Twinkle | Digital Commerce

‘Vooral webwinkels hardleers met nepaanbiedingen’

2018-09-24
67633804
  • [nieuws]
  • 1:29

Nog steeds maken met name webwinkels zich schuldig aan nepaanbiedingen, stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. ‘Met van-voorprijzen suggereren aanbieders flinke kortingen, terwijl de doorgestreepte “van-prijs” nooit is gerekend. Hiermee overtreden zij de wet.’

Volgens de wet moet een doorgestreepte ‘van-prijs’ daadwerkelijk voorafgaand aan de aanbieding gerekend zijn, legt de bond vandaag uit op zijn website. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt specificeert dit door aan te geven dat de ‘van-prijs’ in de drie maanden voorafgaand aan de ‘voor-prijs’ moet zijn gecommuniceerd.

Onterecht prijsvoordeel suggereren

De Consumentenbond peilde drie maanden lang de prijzen bij 15 supermarkten, 5 drogisterijen, 5 bouwmarkten en 40 webwinkels. ‘Vooral webwinkels gaan de fout in’, stelt de bond. ‘Maar liefst 26 van de 40 maakten zich schuldig aan prijsmisleiding door onterecht een prijsvoordeel te suggereren.’

Fantasieaanbiedingen

Tot de overtreders behoren onder andere wehkamp, Otto en fonQ, respectievelijk de nummers 4, 21 en 31 in de nieuwe Twinkle100. ‘Op de site van wehkamp wemelt het nog steeds van de fantasie-aanbiedingen’, schrijft de Consumentenbond stellig. Otto suggereert een prijsvoordeel van 42 procent op een soundbar, terwijl de daadwerkelijke korting 8 procent bedraagt, fonQ meldt volgens de bond ‘niet direct duidelijk dat de doorgehaalde prijzen adviesprijzen zijn, en dus nooit zijn gerekend aan de klant’.

Beterschap

Onder de onderzochte winkelketens waren het vooral de drogisterijen die de plank misslaan, met name bij aanbiedingen van elektronica en voedingsmiddelen. ‘De meeste winkels’, besluit de Consumentenbond, hebben beterschap beloofd en gaan hun site aanpassen.

Speelgoedaanbiedingen

Het is niet voor het eerst dat de Consumentenbond webwinkels om nepaanbiedingen op de vingers tikt; in 2013 en 2014 deed de bond onderzoek naar speelgoedaanbiedingen in Sinterklaastijd, waarna bekende grote spelers de roe kregen uitgedeeld.