Twinkle | Digital Commerce

MyCom failliet

2019-01-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:23

Het sluiten van de winkels en webshop was al een teken aan de wand, en nu heeft Kijk Up bv, moederbedrijf van MyCom en KijkBijMij het faillissement aangevraagd.

Dat blijkt uit een statement op de website van MyCom. ‘Het huidige businessmodel is definitief achterhaald’, verklaart algemeen directeur Marco Heestermans. ‘Bovendien zijn we in de IT/CE branche al jaren gewend om met minimale marges te werken. Nadat in 2018 de marges nog verder onderuit zijn gegaan, lijkt het traditioneel inkopen van handelsgoederen en zelf voorraad houden, definitief een prehistorisch businessmodel.’ Bij het bedrijf werken ongeveer zeventig werknemers. Het is sinds enkele dagen niet meer mogelijk om online te bestellen bij MyCom. Ook kunnen bestellingen niet meer worden geretourneerd of worden gerepareerd.

'Ingehaald door de werkelijkheid'

Een directe oorzaak is volgens Heestermans lastig te noemen. Volgens hem is het een optelsom van omstandigheden. ‘De markt zit opgesloten in het bestaande businessmodel en we zijn qua tijdlijnen ingehaald door de werkelijkheid.’ Afgelopen jaar is met extra investeringen van MyCom’s Zweedse investeerders nog geprobeerd het tij te keren. Ook een poging om tot een crediteurenakkoord te komen liep op niets uit.

Gisteren wist Tweakers nog te melden dat MyCom zijn laatste zeven winkels sloot. Eerder werd eenzelfde aantal winkels al op slot gedaan. Wie op de webshop van de computerzaak een bestelling wilde plaatsen, kreeg een error te zien. Over het lot van fysieke filialen en webshop van MyCom was toen nog niet veel bekend.

In februari werd MyCom overgenomen door Kijk Up bv. KijkBijMij, het door Kijkshop gelanceerde consumentenplatform, werd als zelfstandig platform voortgezet. Naar beide merknamen wordt los gekeken of deze nog passen binnen een businessmodel met toekomstperspectief.