Twinkle | Digital Commerce

Btw-stelsel crossborder-orders verandert

2018-10-05
1000562
  • 1:22

De Europese Commissie heeft een voorstel aangenomen dat aanzienlijke wijzigingen in het internationale btw-stelsel voor webwinkeliers bevat. Per 2021 veranderen de spelregels, is de planning.

In de huidige situatie dragen e-tailers die een buitenlandse omzet tot bepaalde drempelwaarde draaien, alle btw af in eigen land en niet in dat van de consument. Elk Europees land kent een eigen drempelwaarde. Daarbij worden zendingen met een waarde onder 22 euro die van buiten de Europese Unie komen, vrijgesteld van btw. Komt de crossborder-omzet boven die drempelwaarde, dan moet de btw in het land van de consument afgedragen worden.

Eén land tegelijk

Nu het nieuwe voorstel is goedgekeurd, vervalt deze regeling per 2021. Dan komt er één algemene drempelwaarde ter hoogte van 10.000 euro. Daarbij vervalt de vrijstelling voor zendingen tot aan 22 eurovoor aanbieders van buiten de Europese Unie. Bovendien hoeven ondernemers in slechts één land btw-aangifte te doen, waarna de betreffende belastingdienst de btw-inkomsten met andere Europese landen deelt.

Verder krijgen online platformen, zoals marktplaatsen, een grotere verantwoordelijkheid bij het innen van btw. Onder bepaalde voorwaarden geldt de nieuwe regeling ook voor afstandsverkopen buiten de Europese Unie.

Btw-bandieten

Veel EU-lidstaten verwelkomen het vereenvoudigen van het btw-stelsel, gezien de problematiek met het innen van btw over internationale e-commerce orders. Groot-Brittannië en Duitsland maken bijvoorbeeld jacht op verkopende partijen die wél belasting aan consumenten doorrekenen, maar die vervolgens niet afdragen in eigen land of in dat van de koper. Ook maken met name Chinese shops zich naar verluidt schuldig aan het via België doorsluizen van artikelen waarover geen btw is betaald.

Lees ook: 'EU plant ommezwaai btw-systeem webwinkels' (05-12-'17)